Οργή και σάλο έχει προκαλέσει δημοφιλής παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος προσκάλεσε έναν «πρώην βιαστή» για να δείξει σε μια κούκλα τον τρόπο με τον οποίο επιτίθετο στις γυναίκες.

Ο παρουσιαστής καταδικάστηκε σε ποινή 12 μηνών με αναστολή, κατηγορούμενος ότι προώθησε τον βιασμό σε ζωντανή μετάδοση.

Ο Yves de M’Bella προκάλεσε οργή και απομακρύνθηκε από το κανάλι και από τον ραδιοφωνικό σταθμό, όπου εργαζόταν.

Η υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων Nassénéba Touré δήλωσε ότι η εκπομπή της Δευτέρας υπονόμευσε τις προσπάθειες να εξαλειφθούν τα περιστατικά βιασμού.

Από το δικαστήριο επιβλήθηκε στον παρουσιαστή πρόστιμο 3.600 δολαρίων και του απαγορεύτηκε να βγει έξω από τα όρια της πόλης Abidjan, σύμφωνα με το Reuters.

O καλεσμένος του παρουσιαστή, Kader Traoré, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 900 δολαρίων επίσης για προώθηση του βιασμού.

Στο δικαστήριο πάντως είπε ότι είχε προηγούμενη καταδίκη για κλοπή και όχι για βιασμό.

Η προσπάθεια της εκπομπής ήταν να καταδικάσει τις σεξουαλικές επιθέσεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως ο M’Bella εμφανίστηκε να γελά και να αστειεύεται, καθώς βοηθούσε τον Traoré να ρίχνει την κούκλα στο πάτωμα. Στη συνέχεια ο καλεσμένος κλήθηκε να δώσει συμβουλές στις γυναίκες σχετικά με το πώς να αποφύγουν τον βιασμό.

Μια αίτηση online που απαιτούσε την τιμωρία του παρουσιαστή συγκέντρωσε σχεδόν 50.000 υπογραφές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Bénédicte Joan Ouamba, η οποία συμμετέχει σε εκστρατείες κατά της βίας με βάση το φύλο, δήλωσε πως ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει βιασμό «ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθώ αυτή τη σκηνή».

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο παρουσιαστής πρέπει να τιμωρηθεί πιο αυστηρά, με φυλάκιση για παράδειγμα. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού.

Την Τρίτη ο M’Bella, ο οποίος είναι από το Καμερούν, ζήτησε συγγνώμη, ομολογώντας ότι είχε κάνει ένα λάθος στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον βιασμό.