Συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ εναντίον της αστυνομικής βίας κατά των μειονοτήτων, ακόμα και αφότου οι εισαγγελείς δήλωσαν πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού που σκότωσε τον περασμένο μήνα έναν Αφροαμερικάνο.

Η δολοφονία του 28χρονου μαύρου Ακάι Γκάρλεϊ που σκοτώθηκε κατά λάθος στο σκοτεινό κλιμακοστάσιο μιας εργατικής κατοικίας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από έναν αρχάριο αστυνομικό αποτελεί το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά από θανατηφόρες ενέργειες της αστυνομίας των ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει δημόσια οργή για αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως φυλετική βία από τα όργανα της επιβολής του νόμου.

Το μεγαλύτερο κύμα των διαδηλώσεων αυτής της εβδομάδας ξεκίνησε την Τετάρτη όταν ένα σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη εναντίον του αστυνομικού Ντάνιελ Πανταλέο που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ, 43 ετών, ο οποίος υπέφερε από παχυσαρκία και άσθμα και απεβίωσε τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Ο Γκάρνερ υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Ο Γκάρνερ ήταν πατέρας 6 παιδιών. Η απόφαση αυτή των ενόρκων ανακοινώθηκε 9 μόλις ημέρες αφότου δικαστήριο στο Μιζούρι αποφάσισε να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον ενός ακόμα λευκού αστυνομικού, ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό Αφροαμερικανό.

Την Πέμπτη, ένας ακόμα άοπλος μαύρος άνδρας στο Φοίνιξ της Αριζόνα πυροβολήθηκε θανάσιμα από λευκό αστυνομικό κατά τη διάρκεια συμπλοκής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και στην περιοχή αυτή.

«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τέρας και το τέρας αυτό είναι τώρα ελεύθερο», δήλωσε μια νοσοκόμα από το Μπρονξ που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Ολονυχτία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το βράδυ στη μνήμη του Γκάρλεϊ, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.