Για μια ιστορική ανακάλυψη κάνουν λόγο οι Αρχές του Ισραήλ μετά τον εντοπισμό τμημάτων ενός βιβλικού πάπυρου σε σπηλιές. Το κείμενο στα δεκάδες κομμάτια που βρέθηκαν είναι γραμμένο στα ελληνικά και μόνο το όνομα του Θεού εμφανίζεται στα εβραϊκά, όπως μεταδίδει το BBC.

Πιστεύεται ότι ο πάπυρος ανήκει σε Εβραίους επαναστάτες που κατέφυγαν στους λόφους μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση κατά της Ρωμαϊκής κυριαρχίας τον δεύτερο αιώνα.

Βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την αποτροπή των λεηλασιών στις σπηλιές της περιοχής.

Πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο εύρημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν παρόμοια κομμάτια και περίπου 40 σκελετοί εντοπίστηκαν στο σημείο, που έγινε γνωστό ως το «Σπήλαιο του Τρόμου».

Ο κομμάτια του πάπυρου περιλαμβάνουν στίχους από τα βιβλία των Ζαχαρία και Ναούμ, που αποτελούν μέρος των κειμένων που είναι γνωστά ως το Βιβλίο των Δώδεκα Μικρών Προφητών.

Όπως σημειώνει το BBC, είναι γραμμένα στα ελληνικά, τη γλώσσα που υιοθετήθηκε μετά την κατάκτηση της Ιουδαίας από τον Μέγα Αλέξανδρο τον 4ο αιώνα π.Χ. Το όνομα του Θεού, ωστόσο, εμφανίζεται αποκλειστικά στα εβραϊκά.

Ο διευθυντής της ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, Israel Hasson, δήλωσε πως ο πάπυρος και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι «ανυπολόγιστης αξίας για την ανθρωπότητα».

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης σπάνια νομίσματα από την εποχή της εβραϊκής εξέγερσης κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας, ένας σκελετός παιδιού 6.000 ετών και ένα καλάθι που χρονολογείται πριν από περίπου 10.500 χρόνια πριν.