Ένας Τούρκος δάσκαλος καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μηνύματα που κρίθηκαν προσβλητικά για το ισλάμ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Χουριέτ.

Το δικαστήριο της πόλης Μους έκρινε ότι ορισμένα από τα μηνύματα του Ερτάν Π., που έγραφε στο Twitter με το ψευδώνυμο @allah, αντίκεινται στον ποινικό κώδικα με βάση τον οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα «η δυσφήμιση των θρησκευτικών αξιών». Το πλήρες ονοματεπώνυμο του κατηγορούμενου, ο οποίος έγραφε υποδυόμενος τον. . . Θεό, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μεταξύ άλλων, συκοφαντικά κρίθηκαν μηνύματα όπως «στην παρούσα διανοητική μου κατάσταση, δεν θα είχα δημιουργήσει το μικρό δαχτυλάκι των ανθρώπων» και «Εδώ είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος, γιατί δεν υπάρχει αστυνομία».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έγραφε αυτός τα μηνύματα γιατί κάποιος χάκερ είχε μπει στον λογαριασμό του, όμως το δικαστήριο δεν πείστηκε από το επιχείρημα αυτό. Μετά την καταδίκη του, ο δάσκαλος άσκησε έφεση στην απόφαση.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter, μετά τη μετάδοση πολλών μηνυμάτων ή τηλεφωνικών συνομιλιών του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ενέπλεκαν την κυβέρνησή του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Η απαγόρευση πρόσβασης στον ιστότοπο ήρθη δύο εβδομάδες αργότερα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αφού όμως προηγουμένως είχε δημιουργηθεί σάλος σε όλο τον κόσμο. Στις 28 Μαρτίου η Τουρκία απαγόρευσε και την πρόσβαση στο YouTube, μια απαγόρευση που παραμένει εν ισχύ παρά τις πολλές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί στο μεταξύ και διατάσσουν την άρση της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.