Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ για την ανάδειξη του νέου προέδρου, καθώς στη διάρκεια της νύχτας έγινε ανατροπή και οι αριθμοί φάνηκε να διαψεύδουν τα μέχρι τότε προγνωστικά.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, η πορεία των εκλογών ανέτρεψε το κλίμα, με στοιχηματικές εταιρείες και αγορές να αντιστρέφουν τις αρχικές εκτιμήσεις τους και να «δείχνουν» επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του, από το Ντέλαγουεαρ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, υπομονής αλλά και νίκης. Σε δηλώσεις του πριν λίγο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το δικό του στίγμα λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι για μεγάλο εορτασμό, κερδίζουμε παντού» ενώ έριξε και «βόμβα» προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Νωρίτερα, ο Τραμπ επέλεξε το Twitter για μιλήσει για «μεγάλη νίκη» αλλά σε επόμενη ανάρτησή του στην οποία έκανε λόγο για απόπειρα «κλοπής» των εκλογών το Twitter τον «τιμώρησε» χαρακτηρίζοντας την αναφορά του αμφισβητούμενη και πιθανώς παραπλανητική.

Στο πεδίο της καταμέτρησης των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις να διατηρεί βραχύ προβάδισμα στους εκλέκτορες έναντι του Τραμπ, ο οποίος όμως φαίνεται, σύμφωνα με προβλέψεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, να προηγείται σε πολιτείες- κλειδιά για την ανακήρυξη της νίκης.

Το CNN κάνει λόγο για την πιο ανορθόδοξη εκλογική νύχτα της σύγχρονης ιστορίας. Κατά διαστήματα φαινόταν εναλλάξ ο ένας και ο άλλος υποψήφιος να οδηγούνται προς πρώιμη νίκη σε σημαντικές πολίτείες. Ωστόσο επιστολικές ψήφοι και πρόωρη ψηφοφορία έκανε την καταμέτρηση να αλλάζει εντελώς πορεία.

Τραμπ: Κερδίζουμε παντού, δεν μπορούν να κλείσουν τη διαφορά

Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για τη φανταστική στήριξη, εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν απόψε υπέρ μας, δήλωσε πριν λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

«Είμαστε έτοιμοι για μεγάλο εορτασμό, κερδίζουμε παντού, λέγανε ότι θα χάσουμε, τα αποτελέσματα είναι φανταστικά, ετοιμαζόμαστε να βγούμε να γιορτάσουμε. Δεν μπορούν να κλείσουν αυτή τη διαφορά».

«Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε τη Φλόριντα και την κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά, κερδίσαμε το Οχάιο, το Τέξας, την Τζόρτζια» συνέχισε, αναφέροντας πολιτείες στις οποίες προηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι. «Το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίζουμε την Πενσιλβάνια» συνέχισε εν μέσω επευφημιών.

Δεν πρόκειται για μάχη σώμα με σώμα, είναι σχεδόν αδύνατο να μας πιάσουν, πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το μήνυμα Μπάιντεν

Εν μέσω κορναρισμάτων και επευφημιών, στην πρώτη δήλωσή του από το Ντελαγουέαρ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στους ψηφοφόρους του, ευχαριστώντας τους για την υπομονή τους και τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

«Το ξέραμε πως θα τραβούσε πολύ, νιώθουμε καλά για το πού βρισκόμαστε, πιστεύουμε πως είμαστε σε τροχιά νίκης» είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος ανέβηκε στο βάθρο με τη σύζυγό του Τζιλ. «Το ξέραμε λόγω των επιστολικών ψήφων πως θα έπαιρνε ώρες αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, δεν θα ξέρουμε το αποτέλεσμα μέχρι να μετρηθεί κάθε ψήφος, κάθε ψηφοδέλτιο» συνέχισε.

«Έχουμε αυτοπεποίθηση για την Αριζόνα, μόλις κερδίσαμε τη Μινεσότα, παραμένουμε στο παιχνίδι στην Τζόρτζια, κάτι που δεν περιμέναμε, έχουμε αυτοπεποίθηση για το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν»πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε πως θα περάσει στους Δημοκρατικούς και η πολιτεία – κλειδί της Πενσιλβάνια, επαναλαμβάνοντας πως θα πάρει ώρες να μετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Ο Μπάιντεν εκτίμησε πως ο νωρίτερο που θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα θα είναι την Τετάρτη το πρωί- ώρα Αμερικής- υπογραμμίζοντας πως δεν είναι θέμα δικό του ή του Τραμπ να ανακηρύξουν εαυτούς νικητές, αλλά πρόκειται για απόφαση του αμερικανικού λαού.

«Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, σας ευχαριστώ όλους, είμαι ευγνώμων προς όλους που συμμετείχαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Κρατήστε την πίστη σας, θα κερδίσουμε, η υπομονή σας είναι φοβερή» κατέληξε.

Η ανάρτηση Τραμπ και η ποινή του Twitter

To Twitter προειδοποίησε σήμερα τους χρήστες του για το μήνυμα του απερχόμενου Τραμπ, στο οποίο κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν «να κλέψουν» τις εκλογές.

«Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία» αναφέρει.

Στην αναφορά του πάντως για «μεγάλη νίκη», ο Τζο Μπάιντεν απάντησε αμέσως, σχολιάζοντας πως η ανάδειξη του νικητή δεν είναι θέμα κανενός από τους δύο υποψηφίους αλλά απόφαση του αμερικανικού λαού.

Η μάχη σε πολιτείες και εκλέκτορες

Μέχρι αυτή την ώρα, το CNN δίνει στον Τζο Μπάιντεν 220 εκλέκτορες, έναντι 213 στον Τραμπ. Σημειώνεται πως χρειάζονται 270 εκλέκτορες για την ανάδειξη προέδρου.

Ωστόσο δεν έχουν ακόμα νικητή πολύ σημαντικές και καθοριστικές πολιτείες. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, οι πολιτείες- κλειδιά δείχνουν να είναι οι Τζόρτζια, Αριζόνα, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν. 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Μίσινγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ προηγείται και στην Τζόρτζια ενώ ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα στην Αριζόνα.

Ο Τραμπ δείχνει να κερδίζει και την Φλόριντα, την οποία ο Μπάιντεν ήλπιζε να αποσπάσει, ενώ τα πράγματα είναι αμφίρροπα στη Βόρεια Καρολίνα. Ο πρώην αντιπρόεδρος ευελπιστεί να κερδίσει την Αριζόνα και να κάνει την πολιτεία από «κόκκινη», με πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών, δηλαδή, «μπλε».

Ενδεχόμενη νίκη Μπάιντεν συνδέεται με το λεγόμενο δημοκρατικό «μπλε τείχος» σε Μίσιγκαν, Ουσκόνσιν και Πενσιλβάνια, σενάριο που ενδεχομένως σημαίνει πως δεν θα υπάρξει άμεσα κανένα γνωστό αποτέλεσμα, μέχρι να καταμετρηθούν οι τεράστιοι αριθμοί των επιστολικών ψήφων.

Μέχρι στιγμής καταγράφεται το προβάδισμα Μπάιντεν σε εκλέκτορες, ωστόσο οι εκκρεμείς πολιτείες φαίνεται να είναι αυτές που θα κρίνουν την επόμενη 4ετία στις ΗΠΑ.