Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε πριν από λίγο δεύτερο lockdown. Λαμβάνει νέα μέτρα την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν εχθές τις 23.000.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα και για ένα μήνα,

  • τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
  •  στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
  • σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
  • Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
  •  η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός αυτό δεν είναι εφικτό
  • τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
  • η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
  •  τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
  • οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Νέα αυστηρά μέτρα στην Αυστρία

Το λεγόμενο lockdown της περασμένης άνοιξης θα θυμίζουν τα δραστικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, που πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα το απόγευμα του Σαββάτου η αυστριακή κυβέρνηση, έπειτα από διαβουλεύσεις της — απόψε με τους κοινωνικούς εταίρους και αύριο με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Οι δραστικοί περιορισμοί, που θα ισχύουν στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες και πρέπει να εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής, ίσως να μην είναι των ίδιων διαστάσεων με εκείνους της άνοιξης, ωστόσο, σύμφωνα με αποψινές πληροφορίες, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές, από την απαγόρευση εισόδου σε καταστήματα εστίασης, το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, την ακύρωση σχεδόν όλων των εκδηλώσεων, μέχρι την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν στη σχεδιαζόμενη μορφή, τότε αυτό θα σήμαινε σε κάθε περίπτωση έναν περιορισμό εξόδου τη νύχτα – από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ., και, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η έξοδος από τον ιδιωτικό χώρο διαβίωσης θα είναι δυνατή μόνο σε πέντε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ήδη αναφέρεται στον σχετικό νόμο Covid-19 :

  • Αποφυγή άμεσου κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία
  • Φροντίδα και παροχή βοήθειας σε άτομα που χρειάζονται υποστήριξη καθώς και άσκηση οικογενειακών δικαιωμάτων και εκπλήρωση οικογενειακών καθηκόντων
  • Κάλυψη των απαραίτητων βασικών αναγκών της καθημερινής ζωής.
  • Επαγγελματικοί σκοποί, εάν αυτό είναι απαραίτητο
  • Παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για σωματική και ψυχική χαλάρωση.

Σύμφωνα με το νόμο Covid-19, οι περιορισμοί εξόδου μπορούν να εκδοθούν μόνο „για την πρόληψη επικείμενης κατάρρευσης της ιατρικής περίθαλψης ή παρόμοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, και πρέπει να περιορίζονται σε δέκα ημέρες, ενώ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς επιτρέπεται μόνο σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις.

Δραστικοί εμφανίζονται οι αναμενόμενοι περιορισμοί στην εστίαση, όπου „απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή σε επαγγελματικούς χώρους όλων των τύπων επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης” που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται σε εστιατόρια και μπαρ να εξυπηρετούν επισκέπτες, αλλά επιτρέπεται η παραλαβή φαγητού και ποτού μεταξύ 6 π.μ. και 8 μ.μ., τα κυλικεία σε εταιρείες, σχολεία και νοσοκομεία εξαιρούνται από το κλείσιμο.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στα οποία μόνον οι επισκέπτες που ήταν ήδη εκεί όταν τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός μπορούν ακόμη να περάσουν τον χρόνο κράτησης. Εξαιρούνται επίσης οι διανυκτερεύσεις για επαγγελματικούς σκοπούς και κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ενώ και τα θέρετρα υγείας εξαιρούνται επίσης από τον κανονισμό απαγόρευσης.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, αυτή τη φορά το λιανικό εμπόριο αποφεύγει το κλείσιμο, αλλά επιστρέφουν οι προσωπικοί περιορισμοί. Δέκα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να είναι διαθέσιμα για κάθε πελάτη. Εάν το κατάστημα είναι μικρότερο, μόνο ένα άτομο μπορεί να γίνει δεκτό. Στον τόπο εργασίας, πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των ανθρώπων,εκτός εάν ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω κατάλληλων προστατευτικών μέτρων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το διάταγμα σημαίνει επίσης το τέλος για κάθε είδους εκδηλώσεις καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά : «Οι εκδηλώσεις απαγορεύονται», και αυτό περιλαμβάνει ιδιωτικές γιορτές εκτός του ιδιωτικού χώρου διαβίωσης καθώς και πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, και ως εκ τούτου θα πρέπει να κλείσουν τα θέατρα, οι όπερες και οι κινηματογράφοι, όπως και οι πισίνες και τα γυμναστήρια, ωστόσο, σύμφωνα με το προσχέδιο, μουσεία, βιβλιοθήκες, ζωολογικοί κήποι και πάρκα παραμένουν ανοιχτά.

Εξαιρούνται αό την απαγόρευση οι „αθλητικές εκδηλώσεις σε κορυφαία αθλήματα”, που όμως πρέπει να πραγματοποιούνται χωρίς κοινό, και επιτρέπονται επίσης πρόβες και καλλιτεχνικές παραστάσεις χωρίς κοινό – με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους κανόνες απόστασης και υγιεινής.

Εξαιρέσεις ισχύουν επίσης για διαδηλώσεις, επαγγελματικές συναντήσεις και „εκδηλώσεις για θρησκευτικούς σκοπούς”, οι κηδείες μπορούν να γίνουν με συμμετοχή το πολύ 50 ανθρώπων.

Οι αθλητικές δραστηριότητες θα είναι επίσης δυνατές σε περιορισμένο βαθμό, κάποιος θα μπορεί να τρέχει σε εξωτερικούς χώρους, απαγορεύεται ωστόσο οποιαδήποτε μορφή προπόνησης σε εσωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις μόνο για κορυφαίους αθλητές, ενώ, εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν από ερασιτέχνες αθλητές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει σωματική επαφή.