Υπό των ήχο πένθιμων σειρήνων και με την τήρηση δύο λεπτών σιγής στις 10:00 το πρωί το Ισραήλ ξεκίνησε με κάθε επισημότητα τις τελετές μνήμης για τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων, θυμάτων του ναζισμού.Φέτος οι τελετές είναι αφιερωμένες κυρίως στους τουλάχιστον 400.000 Εβραίους της Ουγγαρίας που θανατώθηκαν το 1944.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες κατέθεσαν στεφάνι στο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ. Τελετές πραγματοποιήθηκαν επίσης στα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.
Η Ημέρα του Ολοκαυτώματος στη χώρα άρχισε με τη δύση του ηλίου χθες και θα διαρκέσει μέχρι τη δύση του ηλίου σήμερα.

Όλα τα ισραηλινά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν από χθες βράδυ μαρτυρίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες για τη γενοκτονία από τους ναζί.

Περί τους 190.000 διασωθέντες του Ολοκαυτώματος ζουν στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων επιζησάντων των στρατοπέδων θανάτου. Μεταξύ αυτών 50.000 ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε ένα δισεκατομμύριο σεκέλ (285 εκατομμύρια δολάρια) υπέρ των πιο αδυνάτων μεταξύ των επιζησάντων.

Στην Πολωνία, νεολαίοι συμμετείχαν στην ετήσια “Πορεία των Ζωντανών”, μια πορεία τριών χιλιομέτρων από το Άουσβιτς στο Μπιρκενάου του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης.
Παρότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορίσει την 27η Ιανουαρίου διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Ισραήλ κατά παράδοση τιμά τη μνήμη της Σοά την 27η ημέρα του εβραϊκού μήνα Νισάν – μια εβδομάδα πριν από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.