Πάνω από 4,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Σλοβακία καλούνται στις κάλπες το Σάββατο για να εκλέξουν ανάμεσα σε 14 υποψήφιους (13 άνδρες και μία γυναίκα) το νέο πρόεδρο της χώρας.

Η απευθείας εκλογής του προέδρου της χώρας από το λαό πραγματοποιείται για τέταρτη φορά από την καθιέρωση, το 1999.

Επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου είναι ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Σοσιαλδημοκράτης Ρόμπερτ Φίτσο και η νίκη του στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 29 Μαρτίου, θεωρείται σίγουρη.

Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της ανεξάρτητης Σλοβακίας, την 1η Ιανουαρίου του 1993, μετά την ειρηνική διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας στις δύο ανεξάρτητες Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας, που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός θέτει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, επιδιώκοντας να διαδεχθεί τον απερχόμενο Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο οποίος έπειτα από δύο πενταετείς θητείες δεν μπορεί σύμφωνα με το σλοβακικό Σύνταγμα να είναι εκ νέου υποψήφιος.

«Υπέρ» ή «κατά» του Φίτσο: Αυτό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ενώ ζητήματα όπως η ανεργία, ή η κατάσταση των πλέον των 300.000 Ρομά που ζουν στη χώρα βρέθηκαν στο περιθώριο.

Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών και εβδομάδων φέρουν τον 49χρονο Φίτσο, που είναι εδώ και χρόνια ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας, να προηγείται σταθερά, συγκεντρώνοντας ποσοστά μεταξύ 35 και 40%, ενώ ο σοβαρότερος αντίπαλός του, ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική σκηνή Αντρέι Κίσκα, μόλις ξεπερνά το 20%.

Ο Κίσκα, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο «Πάρε τη ζωή στα χέρια σου», φέρεται να έχει αποσπάσει μεγάλα κέρδη δραστηριοποιούμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα και πρόσφατα υπήρξε ιδρυτής και επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Καλός άγγελος», διεξάγει προεκλογική εκστρατεία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αυτοπροβαλλόμενος ως αντίπαλος του πολιτικού «κατεστημένου».

Με βάση δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση ακολουθεί με ποσοστό 16% ο ανεξάρτητος δικηγόρος Ράντοσλαβ Προχάτσκα, πρώην μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ 9% φέρεται να συγκεντρώνει ο ηθοποιός Μίλαν Κνάτσκο, ένας από τους πρωταγωνιστές της αποκαλούμενης «Βελούδινης Επανάστασης» του 1989 με τον τότε αντιφρονούντα και μετέπειτα πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Τόσο ο Προχάτσκα, όσο και ο Κνάτσκο δηλώνουν πως στο δεύτερο γύρο θα υποστηρίξουν όποιον υποψήφιο τεθεί αντιμέτωπος με τον Φίτσο.

Ο υποψήφιος της συντηρητικής αντιπολίτευσης και υποστηριζόμενος από τρία κόμματά της, Πάβολ Χρουζόφσκι, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, βρίσκεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μόλις στην πέμπτη θέση, με ποσοστό 8%.

Ο Φίτσο, πρωθυπουργός κατά το διάστημα 2006-2010, υπήρξε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του (ΣΜΕΡ, Σοσιαλδημοκρατική Κατεύθυνση), ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν από δύο χρόνια, αποσπώντας μάλιστα την απόλυτη πλειοψηφία (με ποσοστό 45% και 83 έδρες στο σύνολο των 150 της σλοβακικής Βουλής) και σχηματίζοντας την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, με την οποία κυβερνά έως σήμερα.