Ο γάλλος πρώην υπουργός Μορίς Φορ, ο οποίος ήταν ο τελευταίος εν ζωή από τους αξιωματούχους που είχαν υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης με την οποία εγκαθιδρύθηκε το 1957 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, απεβίωσε σήμερα τα χαράματα στην κατοικία του στην Καόρ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, σε ηλικία 92 ετών.

Πρώην αντιστασιακός και πεπεισμένος Ευρωπαίος, ο Φορ ήταν υφυπουργός Εξωτερικών της (σοσιαλιστικής) κυβέρνησης του Γκι Μιλέ, όταν μονόγραψε τη Συνθήκη της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου 1957.

Ο γάλλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό χαιρέτισε «έναν αγωνιστή της ευρωπαϊκής υπόθεσης» εκτιμώντας πως «η Ευρώπη έχασε μαζί του τον τελευταίο επιζώντα από τους ιδρυτές πατέρες της».

Ο Μορίς Φορ απεβίωσε στον ύπνο του, γύρω στις 05:30, στην κατοικία του στην πόλη Καόρ, δήμαρχος της οποίας είχε διατελέσει επί 25 χρόνια, ανακοινώθηκε από το περιβάλλον του.

Ο Μορίς Φορ γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1922 στην Ντορντόν (νοτιοδυτική Γαλλία) και ήταν 36 ετών όταν έγινε, για λίγες ημέρες το Μάιο του 1958, ο νεώτερος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, λίγο πριν από την άνοδο του στρατηγού ντε Γκολ στην εξουσία.

Έπειτα απ’ αυτούς τους τίτλους τιμής, ο πολιτικός αυτός της μετριοπαθούς αριστεράς έμεινε στο περιθώριο, μη μπορώντας να προσαρμοσθεί στην πόλωση της πολιτικής συζήτησης, έως ότου ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, στενός φίλος του, τον κάλεσε ξανά στην πολιτική το 1981.

Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και στη συνέχεια υπουργός Υποδομών, πριν γίνει μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου (1989-1998).