Οι 33 διασωθέντες ανθρακωρύχοι στη Χιλή, ηττήθηκαν με σκορ 3-2 στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση που έδωσαν με την προεδρία της Δημοκρατίας, ένα παιχνίδι που είχαν κλείσει με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την διάσωσή τους.

Οι ανθρακωρύχοι, με την ενίσχυση κάποιων συγγενών τους, έπαιξαν με τα χρώματα του «Καταυλισμού Ελπίδα», το όνομα του πρόχειρου χωριού που είχε στηθεί κοντά στο ορυχείο Σαν Χοσέ από τις οικογένειές τους, που περίμεναν σχεδόν μήνες να τους ανασύρουν στην επιφάνεια της γης.

Οι ανθρακωρύχοι μάλιστα προηγήθηκαν με 2-0, χάρις σε έναν εξαιρετικά τεχνικό συνδυασμό και την εκτέλεση ενός απ’ ευθείας φάουλ από τον πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή των 33 Φράνκλιν Λόμπος, υπό τις επευφημίες των 2.000 ατόμων που παρακολούθησαν την αναμέτρηση στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο, την οποία μετέδιδε και η κρατική τηλεόραση.

Όμως η αντίπαλη ομάδα «Επιχείρηση Σωτηρία», που απαρτιζόταν από υπουργούς και διασώστες πήρε το προβάδισμα, χάρις κυρίως σε ένα τέρμα του 60χρονου Πινιέρα, επωφελούμενη από το γεγονός ότι οι ανθρακωρύχοι με την πάροδο της ώρας έχαναν τον ρυθμό τους και πολλαπλασίαζαν τις αλλαγές στη σύνθεσή τους.

«Είχαμε στοιχηματίσει πως όποιος κέρδιζε θα έμενε στο προεδρικό μέγαρο και ο άλλος θα κατέβαινε στο ορυχείο. Τώρα θα πρέπει να σας ξανασώσουμε», τόνισε χαριτολογώντας ο πρόεδρος, παραλαμβάνοντας το «κύπελλο Ελπίδα», που είχε αθλοθετηθεί για την αναμέτρηση.

Την προτεραία, οι ανθρακωρύχοι ντυμένοι με κοστούμι και γραβάτα είχαν τιμηθεί και παρασημοφορηθεί κατά τη διάρκεια τελετής στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια αποθεώθηκαν από το πλήθος χιλιάδων κατοίκων του Σαντιάγο που ήλθε να τους σφίξει το χέρι.