Από τα σπίτια τους για πρώτη φορά μετά από τρεις καραντίνας βγήκαν οι κάτοικοι στη Σαουδική Αραβία το βράδυ της Κυριακής (21/6). Γιόρτασαν το τέλος της πανεθνικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού, οδηγώντας τις μοτοσικλέτες τους και βγάζοντας βόλτα τα κατοικίδιά τους μόλις υποχώρησε η ζέστη της ημέρας.

Το βασίλειο έθεσε σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα τον Μάρτιο για να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μεταξύ των οποίων 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις περισσότερες πόλεις της χώρας, όπου οι πιο πολλοί κάτοικοι μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες ή για σοβαρούς λόγους υγείας.

Η Σαουδική Αραβία, που έχει ανακοινώσει πάνω από 157.000 περιστατικά COVID-19 και 1.267 θανάτους, ξεκίνησε μια σταδιακή χαλάρωση των μετακινήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο, ενώ χθες προχώρησε σε πλήρη άρση των κανονισμών περί απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Μόλις ακούσαμε ότι τελείωσε η απαγόρευση κυκλοφορίας, επικοινωνήσαμε αμέσως με τα παιδιά για να βγούμε έξω», δήλωσε ο Χέσαμ Μάχρος, μέλος μιας ομάδας μοτοσικλετιστών Harley-Davidson που επέστρεφαν στο στέκι τους στο κέντρο της πρωτεύουσας Ριάντ. «Η ζωή επέστρεψε και πάλι, είναι ένα διαφορετικό συναίσθημα».

Κάποια εστιατόρια είχαν οργανώσει μουσικές παραστάσεις με αφορμή την χαλάρωση των μέτρων.

«Είμαστε τόσο χαρούμενοι, από βάθους καρδίας…Τραγουδήσαμε με τους πελάτες μας, περάσαμε καλά και γιορτάσαμε την επιστροφή της κανονικής ζωής στο Ριάντ και ελπίζουμε σε όλο τον κόσμο σύντομα, Θεού θέλοντος», δήλωσε ο Άχμαντ Μοαεάντ, σερβιτόρος σε εστιατόριο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.

Ορισμένοι περιορισμοί συνεχίζουν να ισχύουν, όπως η απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων. Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό και έχει ανασταλεί το μουσουλμανικό προσκύνημα ούμρα.

Για πολλούς, το γεγονός και μόνο ότι μπορούσαν να απολαύσουν τη βραδινή δροσιά ήταν αρκετό. «Η κόρη μου με τρέλανε κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ξυπνούσε κλαίγοντας και ήθελε να βγει έξω», δήλωσε μια γυναίκα, που είπε πως ονομάζεται Ουμ Ντάνα, μητέρα της Ντάνα. «Δόξα τω Θεώ, σήμερα νιώθω σαν να ξύπνησα μόλις από έναν εφιάλτη».