Συναγερμός έχει σημάνει στο Μιλάνο καθώς η Ιταλία μετρά ήδη πέντε νεκρούς από τον κορονοϊό, την ώρα που οι Αρχές δίνουν μάχη να ελέγξουν το ξέσπασμα στα βόρεια της χώρας.

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.

Και οι πέντε νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιταλία ήταν ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, τονίζουν οι ιταλικές αρχές.

Η καθημερινότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας: το μετρό δεν κυκλοφορεί, 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, όσοι παραβιάζουν τους περιορισμούς πληρώνουν πρόστιμο, τα πανεπιστήμια έκλεισαν, στους δρόμους περιπολούν αστυνομικοί, οι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν τα απαραίτητα με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα ράφια. Η πόλη έχει αρχίσει να μοιάζει με φάντασμα εξαιτίας του κορονοϊού.

«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: “κίτρινο” το Μιλάνο και “κόκκινη” μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει από τα χωριά αυτά» λέει μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο πρόξενος στο Μιλάνο Νίκος Σάκκαρης.

«Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο» πρόσθεσε.

Ο κ. Σάκκαρης θεωρεί ότι σύντομα θα επικρατήσει πανικός.

«Εχθές (23.02) έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός, όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα. Σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός» είπε και πρόσθεσε: «Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς».

«Έχασαν τη μπάλα (οι Ιταλοί) δεν μπορούν να βρίσκουν τον ασθενή “μηδέν”. Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους» ανέφερε ο κ. Σάκκαρης.

Τι γίνεται όμως με τα σχολεία που έχουν πάει εκδρομές σε ιταλικές πόλεις;

«Πολλά παιδιά έφυγαν το Σάββατο και την Κυριακή, ένα σχολείο έφυγε από το Σάββατο γιατί είχαμε έγκαιρη πληροφόρηση. Υπάρχουν άλλα δύο σχολεία εδώ, τα είδα τα παιδιά πριν από μίση ώρα (σ.σ. στις 7 το πρωί της Δευτέρας) είναι καλά τα παιδιά, είναι σε περιοχή που δεν υπάρχει κρούσμα, θα προσπαθήσουμε να φύγουν σήμερα» είπε ο κ. Σάκκαρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μαζί με τους καθηγητές πρόκειται για 30-32 άτομα και από τα δύο σχολεία ενώ γύρω στα 25 ήταν τα παιδιά και οι καθηγητές που επέστρεψαν. Θα επιστρέψουν με έκτακτες πτήσεις, αυτά τα παιδιά είναι μακριά από την επικίνδυνη ζώνη».

https://twitter.com/silver_report/status/1231710903533527041?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1231710903533527041&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F977973%2Fkoronoios-kai-tetartos-nekros-stin-italia-panikovlitoi-oi-milanezoi-adeiazoun-ta-souper-market%2F

Η Γαλλία δεν κλείνει τα σύνορα

Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα» δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία -την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο- αυξήθηκαν το Σάββατο σε τουλάχιστον 150, ενώ καταγράφηκαν και τέσσερις θάνατοι, οδηγώντας την κυβέρνηση της Ρώμης να αποκλείσει τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στον βορρά, της Λομβαρδίας και του Βένετο, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ταξιδιωτική οδηγία της για την Ιταλία ενημέρωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Από την πλευρά της η Αυστρία διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία για να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση του ιού Covid-19, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αυστριακού ταμπλόιντ OE24.

Ο ΠΟΥ στην Ιταλία

Την επίσκεψη αποστολής του ΠΟΥ στην Ιταλία ανακοίνωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σημείωσε επίσης πως πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στον χώρο της Σέγκεν θα πρέπει να είναι αναλογικοί και συντονισμένοι.

«Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει να επιβληθούν περιορισμοί ούτε στις μετακινήσεις ούτε στο εμπόριο» δήλωσε η Κυριακίδη στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters, προσθέτοντας πως το κλιμάκιο του Οργανισμού θα μεταβεί στην Ιταλία για να εξετάσει την κατάσταση.

Προς τη χειρότερη ημέρα τους από το 2016 οδεύουν οι μετοχές στο Μιλάνο

Βουτιά 4% κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στην Ιταλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού Cov-19 εκτός Κίνας ενίσχυσε τους φόβους ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Οι μετοχές στο Μιλάνο οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς η Ιταλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 και όλοι οι βασικοί δείκτες της περιοχής κατέγραφαν απώλειες άνω του 3%. Ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 4,4% από τότε που ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 433,90 μονάδων την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ελπίδων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση.

Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον STOXX 600 ήταν οι τίτλοι των αεροπορικών εταιριών, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν μεταξύ 7% και 9%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 4,5%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών σημείωσαν νωρίτερα πτώση άνω του 3%.

Δείτε τις φωτογραφίες από τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ: