Στον εγκλωβισμένο τζιχαντιστή στην ελληνοτουρκική μεθόριο αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Αμερικανός τρομοκράτης του Νταές (ISIS) που είναι αποκλεισμένος στη νεκρή ζώνη στα σύνορα με την Ελλάδα, δεν απασχολεί την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε τις απελάσεις» είπε ο τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την Daily Sabah.

«Κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται μετά την έναρξη της διαδικασίας επαναπατρισμού των ξένων τζιχαντιστών. Η Τουρκία ανησυχεί για αυτό το ζήτημα για χρόνια, ας αφήσουμε τους άλλους να ανησυχούν τώρα».

Η Τουρκία ξεκίνησε την απέλαση συλληφθέντων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, όπως είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Χθες εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ στον Έβρο. Οι ελληνικές Αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα μας Αμερικανού υπηκόου, αραβικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας Τούρκοι αστυνομικοί, που συνόδευαν τον άνδρα, πήγαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Έβρου και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι αστυνομικοί επικαλέστηκαν ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις ημέρες που δικαιούταν για την παραμονή του στην χώρα της.

«Δεν σας συμφέρει να δίνετε τελεσίγραφα στην Τουρκία»

Ειδικότερα, μιλώντας στην Άγκυρα πριν από μια επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Ουάσινγκτον, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί στα ανοιχτά της Κύπρου ενδέχεται να επιφέρει αναστάτωση στις συνομιλίες με την Ένωση και προειδοποίησε πως η Τουρκία μπορεί να στείλει στην Ευρώπη συλληφθέντες μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης της ΕΕ και ισχυρίσθηκε πως η Τουρκία ενεργεί στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. «Έι ΕΕ, μάθε το εξής: η Τουρκία δεν είναι απ’ αυτές τις χώρες που ήξερες μέχρι τώρα. Είμαστε μια χώρα που κάθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μαζί σου…», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί ξαφνικά να τελειώσουν».

«Δεν σας συμφέρει να δίνετε τελεσίγραφα στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Κύπρο. Δεν τους δίνουμε πολλή σημασία και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», δήλωσε ακόμη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως μπορεί να τους ανοίξει την πόρτα προς την Ευρώπη.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει στις χώρες τους στην Ευρώπη ξένους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τους οποίους κρατεί.

«Μπορεί να το αντιμετωπίζετε με ελαφρότητα, όμως αυτές οι πόρτες (προς την Ευρώπη) θα ανοίξουν και αυτά τα μέλη του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) θα σταλούν σε σας. Μην προσπαθείτε να απειλήσετε την Τουρκία αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.