Η προσωρινή πρόεδρος της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι στο Κιργιστάν ψήφισαν υπέρ του νέου Συντάγματος στο σημερινό δημοψήφισμα.

«Πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα είναι έγκυρο. Το νέο σύνταγμα της δημοκρατίας του Κιργιστάν εγκρίθηκε παρά τις σποραδικές επιθέσεις αυτών που ήταν αντίθετοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία σημείωσε ότι με την έγκριση του νέου Συντάγματος το Κιργιστάν μπήκε στο δρόμο της «εγκαθίδρυσης μιας πραγματικής δημοκρατίας του λαού».

«Ο λαός έδωσε τέλος στην εποχή της απολυταρχικής και οικογενειακής διαχείρισης», σημείωσε αναφερόμενη στον πρώην πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κιργιστάν μετά την αιματηρή εξέγερση του Απριλίου.

Το νέο Σύνταγμα αποδυναμώνει σημαντικά τον πρόεδρο προς όφελος του κοινοβουλίου, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός μόνο ατόμου.

Λίγο νωρίτερα η κεντρική εκλογική επιτροπή του Κιργιστάν είχε ανακοινώσει ότι το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα έφτασε στο 57,74% και ότι οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος).

Η Οτουμπάγεβα προσέθεσε ότι η κυβέρνησή της θα υποστηρίξει την άφιξη μιας αστυνομικής δύναμης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για να βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Το θέμα της άφιξης μιας αστυνομικής δύναμης του ΟΑΣΕ τελεί τώρα υπό μελέτη. Η κυβέρνηση το βλέπει θετικά», σημείωσε η Οτουνμπάγεβα.