Σε εγρήγορση είναι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ενόψει του μνημόσυνου για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, στις 26 Οκτωβρίου, στο νεκροταφείο των Βουλιαρατών, στη Δρόπολη. Και αυτό διότι παρατηρείται μια προσπάθεια από μερίδα ακραίων αλβανικών «φωνών» σε ηλεκτρονικά Μέσα και social media να σηκώσουν τους τόνους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσω κοινωνικών δικτύων καλούν τους συμπατριώτες τους να εναντιωθούν σε «έφοδο στην Αλβανία από Έλληνες εξτρεμιστές», ενόψει της τελετής που θα γίνει το Σάββατο (26/10), στο χωριό του ανθρώπου που εκτελέστηκε πέρσι από τους «κομάντο» της Αλβανικής Αστυνομίας, την περίφημη RENEA.

«Οι Έλληνες εθνικιστές αναμένεται να εισβάλουν στην Αλβανία για τη δολοφονία του Έλληνα εξτρεμιστή Κωνσταντίνου Κατσιφά στις 26 Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες», γράφει -μεταξύ άλλων- η ιστοσελίδα tiranatoday.al, λίγες ημέρες πριν το μνημόσυνο στην «ευαίσθητη» αυτή περιοχή της Βορείου Ηπείρου.

Η δημοσίευση αυτή παρουσιάστηκε ατόφια και στην ιστοσελίδα 27.al, η οποία έχει πάρει και κάποιες δημοσιεύσεις στο Facebook από μόλις ένα άτομο, ώστε να δημιουργήσει κλίμα. Επίσης, έχει χρησιμοποιήσει ένα άρθρο στο ελληνικό διαδίκτυο, στο οποίο αναφέρεται πως Αλβανοί εθνικιστές ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τα σύνορα την ημέρα του μνημόσυνου.

Στο ίδιο κλίμα και η σελίδα στο Facebook με όνομα «Lajme Patriotike Shqiptare», δηλαδή «Πατριωτικές Ειδήσεις της Αλβανίας», η οποία στην αναδημοσίευση της είδησης από το 27.al γράφει στη λεζάντα: «Οι Έλληνες εξτρεμιστές επισκέπτονται την Αλβανία στις 26 Οκτωβρίου για να τιμήσουν την επέτειο του Έλληνα εξτρεμιστή Κατσίφα. Σας προσκαλούμε και σας ενημερώνουμε όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί αυτήν την ημέρα για να μπλοκάρουμε τα σύνορα στην Κακαβιά και θέλουν να έρθουν μαζί μας στις 26 Οκτωβρίου. Θα διαμαρτυρηθούμε και προσκαλούμε κάθε πατριώτη. Θα εμποδίσουμε τους Έλληνες εξτρεμιστές να μπουν στην Αλβανία».

Φυσικά, «Έλληνα εξτρεμιστή» δεν αποκαλούν μόνο οι εθνικιστές Αλβανοί τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας. Μεταξύ αυτών και ο Έντι Ράμα, με τη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έπεται η επίσκεψή του στην Αθήνα, για τις εργασίες της Ευρω-Αραβικής Συνόδου Κορυφής, στις 29-30 Οκτωβρίου.

Βεβαίως, μένει να φανεί και ποια θα είναι η αντίδραση γενικότερα του αλβανικού Κράτους στα θέματα της ελληνικής ομογένειας, έπειτα και από το ηχηρό «όχι» που έλαβαν οι γείτονες για την ένταξή τους στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.