Η αντικαθεστωτική Κουβανή μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες επέστρεψε χθες το βράδυ στην Κούβα «με πολλά σχέδια» για το μέλλον, έπειτα από ένα «θαυμάσιο ταξίδι» που έκανε για περισσότερους από τρεις μήνες σε δεκατρείς χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

«Βρίσκομαι εδώ με πολλά σχέδια, αλλά είμαι και πολύ κουρασμένη έπειτα από όλα αυτά τα ταξίδια, το μέλλον είναι μπροστά και χρειάζομαι λίγη ξεκούραση προτού αρχίσω να το σκέφτομαι», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Αβάνας, όπου επέστρεψε από την Ισπανία.

Την διάσημη για το ιστολόγιό της Generacion Y 37χρονη φιλόλογο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο σύζυγός της Ρεϊνάλντο Εσκομπάρ και περίπου δώδεκα Κουβανοί αντιφρονούντες.

Η Σάντσες, στην οποία απαγορευόταν να ταξιδέψει για πολλά χρόνια, μπόρεσε να κάνει το ταξίδι αυτό, το οποίο ξεκίνησε από την Βραζιλία στις 17 Φεβρουαρίου, βάσει μιας μεταρρύθμισης του νόμου περί μετανάστευσης στην Κούβα.

«Ήταν πραγματικά ένα θαυμάσιο ταξίδι, ένα ταξίδι που θα μου αλλάξει τη ζωή από πολλές απόψεις, ένα ανθρώπινο, δημοσιογραφικό, πολιτικό, τεχνολογικό ταξίδι», σημείωσε επίσης μιλώντας στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για το σπίτι της στην Αβάνα.

Κατά το ταξίδι της, η μπλόγκερ είχε κυρίως συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με έναν σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την Λατινική Αμερική, τον Ρικάρντο Σούνιγα, και στο Μαϊάμι με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές κουβανικής καταγωγής Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, Μάριο Ντίας-Μπάλαρτ και Μάρκο Ρούμπιο.

«Το κουβανικό μοντέλο είναι όπως ένα σπίτι στην Παλιά Αβάνα. Το κοιτάζεις και διερωτάσαι πως δεν έχει ακόμη πέσει», είχε δηλώσει στην Γενεύη στις 2 Μαΐου επικρίνοντας τις «επιφανειακές» μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο.