Την εκστρατεία «καταστολής» στο Ιράν ενόψει της αναμέτρησης για τις προεδρικές εκλογές στις 14 Ιουνίου κατήγγειλαν οι ΗΠΑ.

«Έχουμε διαπιστώσει ένα σκόπιμο και συνεχές επίπεδο καταστολής πριν από τις εκλογές», υποστήριξε η Ουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια ΥΠΕΞ για τις πολιτικές υποθέσεις, κατά την διάρκεια ακρόασής της στη Γερουσία.

«Τη στιγμή που σας μιλώ, το παρασκήνιο, το Συμβούλιο των Φρουρών (του Συντάγματος) που δεν είναι εκλεγμένο και δεν λογοδοτεί σε κανέναν, επιλέγει τους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές επιστρατεύοντας ασαφή κριτήρια προκειμένου να αποκλείσει τους δυνητικούς υποψηφίους. Χωρίς διαφανείς διαδικασίες, είναι δύσκολο σε εμάς να πούμε εάν οι ιρανικές εκλογές θα είναι ελεύθερες, δίκαιες, ή θα αντιπροσωπεύουν τη βούληση του ιρανικού λαού», πρόσθεσε η ίδια.

«Εμείς στις ιρανικές προεδρικές εκλογές παραμένουμε αμέτοχοι», συνέχισε η Σέρμαν, προσθέτοντας πως είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί η στάση του όποιου μελλοντικού ηγέτη του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

«Υπάρχουν πιθανώς κάποιοι υποψήφιοι που εμείς αντιλαμβανόμεθα πως ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με μία πιο θετική άποψη. Όμως το θέμα των πυρηνικών ανήκει στη δικαιοδοσία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη και σε κανέναν άλλον, αυτός είναι εκείνος που θα λάβει την τελική απόφαση στην υπόθεση του πυρηνικού προγράμματος», είπε.

Αναφερόμενη στον νυν Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η Σέρμαν υπενθύμισε πως «το 2009 όλοι πιστεύαμε πως θα ήταν ένας ορισμένος τύπος ηγέτη, στη συνέχεια όμως έγινε ένας άλλου τύπου ηγέτης».

Ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, 78 ετών, έκανε την έκπληξη το Σάββατο θέτοντας υποψηφιότητα. Υποστηρίζεται από μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς. Μεταξύ όσων ενεγράφησαν στα πινάκια των υποψηφίων είναι και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με τη Δύση για τα πυρηνικά, Σαΐντ Τζαλιλί. Την υποψηφιότητά του έχει υποβάλει και ο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαϊέ, που πρόσκειται στον νυν πρόεδρο, αλλά κατηγορείται για «ιδεολογικές παρεκκλίσεις» από τους υπερσυντηρητικούς. Ο Μασαϊέ πήγε να εγγραφεί έχοντας στον πλευρό του τον Αχμαντινετζάντ.