Πόσες ώρες διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη

Αυξημένα τα ωράρια στην Ελλάδα σύμφωνα με το δίκτυο «Ευρυδίκη»


ΚΟΣΜΟΣ
13:24
12/05/2013
Πόσες ώρες διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη
65
loading

Μία από τις λίγες χώρες με το μεγαλύτερο ωράριο των εκπαιδευτικών εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση, «Ευρυδίκη», για το 2012.

Όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» που δημοσιεύει τα στοιχεία, εκτός της χώρας μας, σε ακόμη πέντε χώρες οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκουν πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Στη Λετονία 21 ώρες, στη Μάλτα 20 ώρες, στην Πορτογαλία 22 ώρες, στην Ιρλανδία 22 ώρες και μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο - Σκοτία, 23 ώρες.

Στις υπόλοιπες χώρες οι ώρες διδασκαλίας κυμαίνονται από 14 μέχρι 19,5 την εβδομάδα. Οι λιγότερες ώρες καταγράφονται στη Νορβηγία (14,5 έτη), στην Ισλανδία (16), στην Πολωνία (14), στην Αυστρία (17), στο Βέλγιο και στις τρεις κοινότητες (17,5) και στη Γαλλία (16,5).

Με το νέο ωράριο που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο σε Γυμνάσια και Λύκεια οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα έχουν 23 ώρες διδασκαλίας στην τάξη, όσοι έχουν πάνω από έξι χρόνια 21 ώρες, όσοι έχουν πάνω από δώδεκα χρόνια 20 ώρες και όσοι έχουν πάνω από 20 χρόνια, 18 ώρες την εβδομάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

65
σχόλια
 1. avatar Kristin

  Για κάντε και μια επιπλέον έρευνα για το σε ποιες από αυτές τις χώρες τα παιδιά πάνε φροντιστήριο για τα μαθήματά τους... Μπορεί να έχουνε λιγότερες ώρες αλλά είναι αποτελεσματικές και αποδοτικές. Τα παιδιά δε χρειάζεται να ξανα-ακούνε τα ίδια σε φροντιστήρια. Το σχολείο τους φτάνει για αυτό έχουν χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Δεν είναι τυχαίο που οι χώρες με τις λιγότερες ώρες έχουν καλά συστήματα παιδείας. Οι δάσκαλοι και καθηγητές ξέρουν ότι κάνουν λειτούργημα και δίνουν τα ρέστα για τη δουλειά τους. Ενώ εδώ πολλοί (υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά) το βλέπουν σαν ρουτίνα, και πρέπει να λέμε και ευχαριστώ που έρχονται στην τάξη.

  1. avatar Bart

   και τώρα, με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, λύθηκαν τα προβλήματα που αναφέρεις?-- Είσαι εκτός θέματος--

  2. avatar Stilitis

   Δεν είναι ακριβώς όπως τα λες... Στο εξωτερικό, είτε αντιστοιχούν λιγότερα παιδιά ανά καθηγητή, είτε το επίπεδο του σχολείου είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την διδακτέα ύλη στην Ελλάδα, είτε δεν υπάρχει το αυστηρό σύστημα των παπαγαλο-πανελλαδικών ώστε να απαιτείται απίστευτη προετοιμασία. Δεν συντρέχουν δηλαδή λόγοι για να λάβει ο μαθητής έξτρα υποστηρικτική διδασκαλία.

  3. avatar Zeno

   Την ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας τα άχρηστα βιβλία κλπ. τα καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας.
   Τα μαθήματα καθορίζονται βάσει πολιτικών πιέσεων. Υπάρχουν πχ 4 ώρες θρησκευτικά στο γυμνάσιο
   αλλά 2 μόνο ώρες πληροφορική. Αυτά τα καθορίζουν οι πολιτικές ισορροπίες και σἰγουρα όχι οι καθηγητες.
   Οι γονείς μόνο ξέρουν να γκρινιάζουν και να βρίζουν τους καθηγητές ενώ γλύφουν ασύστολα τους πολιτικούς
   που παίρνουν τις αποφάσεις, αντί να ασκούν πιέσεις για ορθολογική παιδεία.

  4. avatar manolios

   Δεν ξέρω Kristin ( αν είσαι η Λαγκαρντ!;) αλλα δίκιο έχεις!!!

 2. avatar Λύκος μονός

  # ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης
  Και άπλυτοι, θα έλεγα.

 3. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  μη λες τετοια. κατα τον αγαπητο μας γκαμπριελ και τους λοιπους [...]της παρεας τα ελληνικα πανεπιστημια ειναι για τα μπαζα και οι δασκαλοι και οι καθηγητες [...] τεμπεληδες που ξυνονται ολη μερα. και αποφοιτοι των Ελληνικων πανεπιστημιων ειναι αμορφωτοι αριστεροι μαλλιαδες.

 4. avatar teolemon

  Και εγω στην Αγγλια αεροπλανα φτιαχνω απο το 2004 γιατι στην Ελλαδα ειμαι αχρειαστος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει