Το πιόνι που αγοράστηκε 5 λίρες και πουλήθηκε 735.000 λίρες

Τα Lewis βρέθηκαν στη Σκωτία το 1831

Ένα πιόνι από σκάκι, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο για 735.000 αγγλικές λίρες και είχε αγοραστεί με μόλις 5 λίρες!

Η φιγούρα του πολεμιστή αγοράστηκε από έμπορο αρχαιοτήτων το 1964. Η οικογένειά του, που το κρατούσε σε συρτάρι, δεν γνώριζε την αξία του, μέχρι που το παρέδωσε για εκτίμηση στο Sotheby's. Αποτελεί ένα από τα κομμάτια που λείπουν από ένα σετ που θεωρείται από τα πιο εκπληκτικά θαύματα του μεσαιωνικού κόσμου.

Τα πιόνια Lewis βρέθηκαν στη Νήσο Λιούις, στο αρχιπέλαγος των Νήσων Εβρίδων της Σκωτίας το 1831, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 93 κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν σκαλιστεί σε ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ελέφαντα.

Τα πιόνια πιθανότατα κατασκευάστηκαν στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, μέρος της οποίας ήταν οι Εβρίδες μεταξύ 1150 και 1200. Οι θεωρίες για το πώς κατέληξαν στο νησί Lewis αναφέρουν την ύπαρξη θησαυρού που αποτελεί μέρος ενός ναυαγίου ή που κρατήθηκε κρυμμένος από έναν περιπλανώμενο έμπορο.

Στη δημοπρασία οι προσφορές για το πιόνι ξεκίνησαν από 480.000 λίρες και γρήγορα ανέβηκαν στο ποσό των 600.000 λιρών Αγγλίας. Με την προμήθεια το ποσό που καταβλήθηκε από τον ανώνυμο αγοραστή ήταν 735.000 λίρες Αγγλίας. Οι διοργανωτές της δημοπρασίας είχαν εκτιμήσει ότι το πιόνι θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και ένα εκατομμύριο λίρες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Αλεξάντερ Κέιντερ, εμπειρογνώμονας του οίκου δημοπρασιών Sotheby's που πέρασε ένα χρόνο μελετώντας το εύρημα δήλωσε: «Αυτή είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και προσωπικές ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Ήταν προνόμιο να φέρω αυτό το κομμάτι της ιστορίας στη δημοπρασία και ήταν καταπληκτικό που το παρουσιάσαμε στο Sotheby's την περασμένη εβδομάδα - ήταν μία τεράστια επιτυχία».

Συνολικά 82 πιόνια σκακιού Lewis βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και 11 στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο. Πέντε λείπουν.

Δείτε στην ιστοσελίδα του Sotheby's το επίμαχο πιόνι

(εξωτερική φωτογραφία αρχείου)