«Η Ευρώπη μπορεί να γίνει μουσουλμανική ή αφρικανική» δήλωσε ο Δαλάι Λάμα, αν οι μετανάστες που έχουν εισρεύσει στην ήπειρο δεν σταλούν στις πατρίδες τους.

Αυτό δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης των Βουδιστών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, προκαλώντας αίσθηση με την τοποθέτησή του.

Ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει ως πρόσφυγας στην Ινδία από τη στιγμή που διέφυγε από το Θιβέτ το 1959, τόνισε ότι μόνο σε έναν «περιορισμένο αριθμό» μεταναστών πρέπει να επιτρέπεται να παραμένει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ωστόσο συμπλήρωσε πως οι πρόσφυγες πρέπει να «έχουν διδαχθεί κάποιες δεξιότητες» και ότι η Ευρώπη οφείλει να βοηθάει όσους χρειάζονται βοήθεια αλλά μέχρι εκεί. Τελικά πρέπει να επιστραφούν στις πατρίδες τους.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να λάβουν αυτούς τους πρόσφυγες και να τους δώσουν εκπαίδευση και κατάρτιση και ο στόχος είναι να επιστρέψουν στη χώρα τους με ορισμένες δεξιότητες», δήλωσε ο 83χρονος.

Στο παρελθόν ο Βουδιστής θρησκευτικός ηγέτης είχε αναφέρει ότι η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους.

Ο Δαλάι Λάμα προέβη στις δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Σουηδία όπου το ακροδεξιό κόμμα ανέβασε τα ποσοστά του παρά το γεγονός πως ηττήθηκε από το κεντρο-αριστερό συνασπισμό της χώρας.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με πολλούς να τον αποκαλούν «πρώτης τάξεως φασίστα» και «υποκριτή».

Όπως αναφέρει η Daily Mail, δεν είναι η πρώτη φορά που ο μοναχός κάνει τέτοια σχόλια. Σε μια ομιλία πέρυσι στο Μάλμο της Σουηδίας, ο Θιβετιανός βουδιστής είπε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των χωρών τους.