Η επαγγελματική ιστορία του Ryan Graves, πρώτου υπαλλήλου της Uber κάποτε και βαθύπλουτου σήμερα επιχειρηματία, ξεκίνησε σαν ψέμα, σαν ένα αστείο.

Πάμε λοιπόν πίσω στον Ιανουάριο του 2010, όταν η Uber δεν είχε κλείσει καν τον πρώτο χρόνο της ζωής της. Ο ιδιοκτήτης της και διευθύνων σύμβουλος Travis Kalanick ζήτησε από τον κόσμο στο Twitter συμβουλές για μια νέα υπηρεσία που ήθελε να λανσάρει.

Ο Graves το είδε και του απάντησε με θράσος: «Να μια συμβουλή, στείλε μου email», προσθέτοντας κατόπιν και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου! Κι αυτό ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν!

Ο Graves αποχώρησε τον τελευταίο καιρό από την Uber, η αντισυμβατική του ωστόσο προσέγγιση τον οδήγησε σε μια θέση εργασίας βγαλμένη από όνειρο, μένοντας τελικά στην Uber περισσότερο και από τον Kalanick ακόμα (αυτός παραιτήθηκε από γενικός διευθυντής το 2017).

Ήταν μέχρι σχετικά πρόσφατα αντιπρόεδρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων του κολοσσού, έχοντας αναλάβει κατά καιρούς πολλές και διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, μεταξύ των οποίων χρημάτισε ακόμα και γενικός διευθυντής το 2011.

«Η πρώτη μέρα του Ryan Graves ήταν η 1η Μαρτίου και έπιασε αμέσως δουλειά», εξομολογείται ο Kalanick στο προσωπικό blog του για τις απαρχές της Uber, «από κείνη τη μέρα περνούσαμε μαζί 15-20 ώρες τη βδομάδα … Έμαθε το παιχνίδι των startup γρήγορα και εξοντώθηκε στη δουλειά για να χτίσει την ομάδα της Uber και να κάνει την εταιρία του Σαν Φρανσίσκο και την ανάπτυξή της τεράστια επιτυχία».

Πριν την Uber, ο Graves εργαζόταν το 2010 σε μια θεσούλα στην General Electric, έχοντας περάσει για λίγο από το Foursquare, στο οποίο δούλευε μάλιστα χωρίς αμοιβή, καθώς τον είχαν απορρίψει στη διαδικασία επιλογής και εκείνος ήθελε πάση θυσία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κοινωνικό μέσο.

O Kalanick τον προσέλαβε πράγματι για κείνο το αξέχαστο «τιτίβισμα» και ο Graves έγινε ο πρώτος υπάλληλος του φιλόδοξου εγχειρήματος. Και ήταν τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους! Ο Kalanick ευερέθιστος και επιθετικός, εκείνος πράος και καλοσυνάτος, έφτασε να γίνει ο άνθρωπος που αγαπούσαν και εκτιμούσαν όλοι και στρέφονταν για βοήθεια.

Όταν έφτασαν τα νέα στη Silicοn Valley για την αποχώρησή του από την Uber, οι πάντες είχαν κάτι καλό να πουν, μεταξύ αυτών και οι πρώτοι επενδυτές του startup, Chris Sacca και Kevin Rose, που έπλεξαν το εγκώμιό του.

Ο Graves άρχισε το 2016 να επικεντρώνεται ολοένα και πιο πολύ στις δικές του επιχειρήσεις, «κατασκευαστής οικιστικών συγκροτημάτων και επιχειρηματίας», όπως μας πληροφορεί το Business Insider για τις σημερινές του δραστηριότητες, επιβεβαιώνοντας πως από τον Μάρτιο του 2017 οι συνάδελφοί του τον έβλεπαν ολοένα και πιο σπάνια στα κεντρικά της Uber.

Η Uber μπήκε τελικά στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση 75,5 δισ. δολαρίων, κάτι που έκανε βαθύπλουτο τον Graves. Ο οποίος έχει δεσμευτεί ωστόσο πως θα διαθέσει τουλάχιστον 14 εκατ. δολάρια από τις μετοχές του σε φιλανθρωπικές δράσεις που ασχολούνται με την παροχή πόσιμου νερού στον αναπτυσσόμενο κόσμο…