Στο μανιφέστο του, ο 28χρονος άνδρας που αιματοκύλησε το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, εξαπολύοντας επίθεση σε δύο τεμένη, εξέφραζε μεταξύ άλλων το μένος του κατά των Τούρκων.

Έγραφε, συγκεκριμένα: «Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγία Σοφία θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά στους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

Μάλιστα στη συνέχεια ανέφερε: «Μέχρι η Αγία Σοφία να είναι ελεύθερη από τους μιναρέδες, οι Ευρωπαίοι άνδρες είναι άνδρες κατ’ όνομα μόνο».

Τόσο οι αναφορές του 28χρονου στην Τουρκία, όσο και η χρήση της ονομασίας «Κωνσταντινούπολη» (Constantinople), αντί της τουρκικής ονομασίας «Ιστανμπούλ», εξόργισαν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σχολίασε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu: «Αυτός ο αλήτης τι λέει για την “Ιστανμπουλ”; Αδέλφια μου, την αποκαλεί Κωνσταντινούπολη! Θα μετατρέψει λέει την Αγία Σοφία πάλι σε εκκλησία. Όσο υπάρχει αυτός ο λαός, όσο υπάρχει αυτή η ψυχή, δεν θα το επιτρέψει αυτό δεν θα συμβεί αυτό!».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί τους υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τον γιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιάρ Νετανιάχου, που έγραψε στο Twitter: «Η Ιστανμπούλ στην πραγματικότητα είναι μια πόλη με το όνομα Κωνσταντινούπολη. Η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το κέντρο του ορθόδοξου χριστιανισμού για περισσότερα από χίλια χρόνια πριν από την τουρκική κατοχή».

Η απάντηση του Ερντογάν ήταν σκληρή: «Ο γιος του [Νετανιάχου] ανέβασε ένα μήνυμα στο twitter, η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα του Βυζαντίου και είναι υπό τουρκική κατάληψη. Αλήτη, ανήθικε! Eσείς κάνατε εισβολή σε όλη την Παλαιστίνη!».