Το 2016, ο 26χρονος σήμερα Κάμερον Άντεργουντ επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του, αυτοπυροβολούμενος στο πρόσωπο. Τελικά δεν έχασε τη ζωή του, έχασε όμως τη μύτη, μεγάλο μέρος της κάτω γνάθου και όλα του τα δόντια εκτός από ένα.

Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, τον φετινό Ιανουάριο, ο νεαρός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου, η οποία διήρκεσε πάνω από 25 ώρες ε τη συμμετοχή πάνω από εκατό γιατρών, χειρουργών και άλλων ειδικών.

Την εικόνα της ανάρρωσής του και την πρόοδο που έχει πετύχει αποκάλυψε η κλινική NYU Langone Health centre του Μανχάταν αυτή την εβδομάδα.

Από το 2005, που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου, έχουν γίνει περισσότερες από 40 τέτοιες επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.

Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας ήταν ο Δρ Εντουάρντο Ροντρίγκες, ο οποίος τόνισε πως εκτός από τα ιατρικά μέσα, ήταν και η αποφασιστικότητα του Κάμερον να επιβιώσει, που βοήθησε στην επιτυχία της επέμβασης.

«Στο τέλος, όλα εξαρτώνται από τον ασθενή. Ο Κάμερον δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και αφοσιώθηκε εκεί που έπρεπε» εξήγησε.

Σημείωσε επίσης πως ήταν καθοριστικό το μικρό χρονικό διάστημα που ο άνδρας έζησε με το βαριά τραυματισμένο του πρόσωπο, το διάστημα δηλαδή ανάμεσα στον αυτοτραυματισμό και το χειρουργείο.

«Δεν έμεινε έτσι για μία δεκαετία, όπως άλλοι. Έτσι, δεν είχε να αντιμετωπίσει τόσα πολλά μακροπρόθεσμα ψυχολογικά ζητήματα που συχνά οδηγούν σε κατάθλιψη, χρήση ουσιών και άλλες πιθανώς επιβλαβείς συμπεριφορές» τόνισε.

Στη διάρκεια της επέμβασης, όπως περιγράφει το BBC, η ιατρική ομάδα μεταμόσχευσε και αναδόμησε μέρος της άνω και της κάτω γνάθου του Cameron, όπως και τα 32 δόντια του και τα ούλα.

Μεγάλο μέρος του στόματός του, τα κάτω βλέφαρα και η μύτη αντικαταστάθηκαν ενώ η γλώσσα του χρειάστηκε να ξαναφτιαχτεί.

Σύμφωνα με την κλινική, ήταν η πιο τεχνολογικά προηγμένη μεταμόσχευση προσώπου που έχει γίνει.

Δότης ήταν ο 23χρονος Γουίλ Φίσερ, πρωταθλητής του σκακιού, συγγραφέας και κινηματογραφιστής. «Ο θάνατος του γιου μου ήταν μία τραγωδία» δήλωσε η μητέρα του Γουίλ Σάλι.

«Είμαι ευγνώμων που, τιμώντας την απόφασή του, μπορούμε να προσφέρουμε ζωή σε άλλους και ειδικά που ο Γουίλ και ο Δρ Ροντρίγκες έδωσαν στον Κάμερον και την οικογένειά του μία ευκαιρία να ξανακυνηγήσουν τα όνειρά τους» πρόσθεσε. «Το ΄το συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία ήταν για μένα πηγή δύναμης σε πολύ δύσκολους καιρούς. Δεν νομίζω πως θα είχα καταφέρει να ζήσω μετά τον θάνατο του Γουίλ αν δεν υπήρχε ο Κάμερον. Ο Κάμερον έχει όλη τη ζωή μπροστά του, μου αρέσει πολύ η σκέψη πως ο Γουίλ τον βοηθά να έχει μία καλύτερη ζωή».

Ο Κάμερον δήλωσε πως δεν δέχεται πια τόσα πολλά επίμονα βλέμματα και ερωτήσεις από ξένους. «Έχω μύτη και στόμα, οπότε μπορώ να χαμογελάσω, να μιλήσω, να φάω στερεά τροφή. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτή τη μεταμόσχευση γιατί μου δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή» τόνισε. «Κατάφερα να επιστρέψω στις δραστηριότητες που αγαπώ, να είμαι έξω, να ασχολούμαι με τον αθλητισμό, να περνώ χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου. Ελπίζω να επιστρέψω σύντομα στη δουλειά και κάποτε να κάνω οικογένεια».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικογένεια του δότη.

«Θέλω η Σάλι και η οικογένειά της να ξέρουν πόσο πολύ η οικογένειά μου κι εγώ εκτιμούμε το δώρο τους και πως πάντα θα τιμώ τη μνήμη του Γουίλ. Έχει γίνει τόσο φοβερή πρόοδος στη χειρουργική, είμαι η ζωντανή απόδειξη αυτής της προόδου. Αλλά μπορεί να συντελεστεί η πρόοδος αυτή μόνο χάρη σε σπουδαίους ανθρώπους, όπως ο Γουίλ και η οικογένειά του».