Μία τεράστια παγωμένη λίμνη στη Σιβηρία, μία φυσική θερμή πηγή στα χρώματα του ουράνιου τόξου στη Βόρεια Αμερική, μία κατακόκκινη και ζεστή ανοιχτή πύλη προς τα έγκατα της γης στο Τουρκμενιστάν, τρεις μυτερές κορυφές από γρανίτη που «σκίζουν» τον ουρανό της Παταγονίας και μία πραγματική όαση στη μέση της ερήμου στη Χιλή αποδεικνύουν και με το παραπάνω ότι όταν η φύση έχει… κέφια δημιουργεί εικόνες και τοπία εντελώς σουρεαλιστικά.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, δέκα σημεία στον κόσμο που αν δεν σας το λέγαμε, δεν θα πιστεύατε ότι είναι αληθινά.

Σαλάρ Ντε Ουγιούνι, Βολιβία

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αξιοσημείωτα σημεία σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, αν όχι σε όλη τη γη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στον κόσμο ξηρή λίμνη, η οποία καταλαμβάνει 10.582 τ.μ. και βρίσκεται στο υψίπεδο των Άνδεων, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βολιβίας.

Η λίμνη δημιουργήθηκε μετά από διάφορους μετασχηματισμούς άλλων προϊστορικών λιμνών, ενώ καλύπτεται από μια «κρούστα» αλατιού. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τοπίο αποτέλεσε και το «σπίτι» για το πρώτο ξενοδοχείο που δημιουργήθηκε από αλάτι στον κόσμο.

Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσία

Γνωστή και ως «Το Μπλε Μάτι της Σιβηρίας» η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται στη νότια Σιβηρία, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, ενώ το 1996 συμπεριλήφθηκε από την UNESCO στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μιλώντας με αριθμούς μετρά 654 χλμ. μήκος, 74 χλμ. πλάτος και 1.680 μ. βάθος.

Πέντε μήνες το χρόνο παραμένει παγωμένη –το πάχος του πάγου που δημιουργείται αγγίζει μέχρι και τα δύο μέτρα– και οι εικόνες που αντικρίζει όποιος την επισκεφτεί είναι πραγματικά μοναδικές.

Καταρράκτες Kuang Si, Λουάνγκ Πραμπάνγκ, Λάος

Μέρος ονειρικό και μαγικό, οι καταρράκτες Kuang Si, αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Λουάνγκ Πραμπάνγκ στο Λάος. Ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς με εντυπωσιακούς καταρράκτες (σε τρία επίπεδα συνολικού μήκους 29 χλμ.), κρυστάλλινα διαυγή νερά και πλούσια φύση αιχμαλωτίζει τα βλέμματα όλων προσφέροντας στους επισκέπτες αμέτρητες εικόνες συγκλονιστικού κάλους.

Όσοι το επισκεφτείτε μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας μαγιό και να βουτήξετε στις λιμνούλες που σχηματίζονται από τα νερά των καταρρακτών.

Εθνικός Δρυμός Τόρες Ντελ Πάινε, Παταγονία, Χιλή

Το μεγαλείο των Άνδεων απλώνεται μπροστά σας στο Εθνικό Πάρκο Τόρες Ντελ Πάινε στην Παταγονία, στη Χιλή, ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά πάρκα στη Νότια Αμερική. Εκτός από τα ποτάμια, τις λίμνες, τα βουνά και τους παγετώνες, ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του πάρκου αποτελούν οι τρεις μυτερές κορυφές από γρανίτη που «σκίζουν» τον ουρανό της Παταγονίας φτάνοντας σε ύψος τα 2.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν, Ουαϊόμινγκ, ΗΠΑ

Φημισμένο για τα πολλά γεωθερμικά φαινόμενα που το χαρακτηρίζουν αλλά και την άγρια ζωή που φιλοξενείται στις εκτάσεις του, το Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν, στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ στη Βόρεια Αμερική, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία που μπορεί να αντικρίσει κανείς στην ζωή του.

Οροσειρές, φαράγγια, λίμνες και ποτάμια απλώνονται σε μία έκταση 8.980 τ.χλμ., με την φυσική θερμή πηγή Grand Prismatic Spring να αποτελεί και τον «πρωταγωνιστή» του πάρκου.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη φυσική, θερμή πηγή στην Αμερική και την τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο, η ονομασία της οποίας οφείλεται στα χρώματά της, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο και μπλε –τα χρώματα δηλαδή στα οποία διαθλάται το λευκό φως μέσα από ένα οπτικό πρίσμα.

Χουακατσίνα, Περού

Κρυμμένο στην έρημο νοτιοδυτικά του Περού,  το χωριουδάκι Χουακατσίνα αποτελεί πραγματική έκπληξη για όσους το ανακαλύψουν. Με περίπου 100 μόνιμους κατοίκους, είναι χτισμένο γύρω από μια μικρή, φυσική λίμνη και βρίσκεται μόλις 8 χλμ. από την πρωτεύουσα της περιοχής Ίκα, όπου κατοικούν περί τους 220.000 ανθρώπους.

Αποκαλείται και ως «Η όαση της Αμερικής», ενώ αποτελεί τουριστικό θέρετρο για τους κατοίκους της Ίκα. Σύμφωνα με τοπικούς θρύλους το νερό και η λάσπη της λίμνης έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, για ασθένειες όπως αρθρίτιδα, ρευματισμοί, άσθμα, βρογχίτιδα.

Φαράγγι Αντιλόπης, Αριζόνα, ΗΠΑ

Στην έρημο Navajo, τη γη των Ινδιάνων, στην περιοχή Page στην Αριζόνα των ΗΠΑ, το φαράγγι της Αντιλόπης, προσφέρει στους επισκέπτες του εκπληκτικά φωτογραφικά κλικ. Οι σπάνιας ομορφιάς εντυπωσιακοί σχηματισμοί των πετρωμάτων με τα έντονα «σχέδια» και τις ζεστές αποχρώσεις που δημιουργούνται από τις ακτίνες του ήλιου, το έχουν κάνει να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια του κόσμου.

Η πύλη της κόλασης, Τουρκμενιστάν

Όσο τρομακτική κι αν ακούγεται η ονομασία της, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι και η εικόνα της. Ο λόγος για την «Πύλη της Κόλασης» όπως είναι γνωστή, η μεγάλη τρύπα που δημιουργήθηκε στην περιοχή Derweze στην έρημο Καρακούμ στο Τουρκμενιστάν μετά από γεωτρήσεις που πραγματοποίησαν στην περιοχή γεωλόγοι.

Προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή δηλητηριώδους αερίου οι υπεύθυνοι έβαλαν φωτιά σε αυτό μέχρι να εξατμιστεί.

Παρόλο που από τότε έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια η φωτιά καίει ακόμα, με το θέαμα με τις φλόγες να παραμένει άκρως εντυπωσιακό μέχρι σήμερα. Η τρύπα με διάμετρο 70 μέτρων, ονομάστηκε από τους ντόπιους ως «πόρτα προς την κόλαση».

The Dark Hedges, Bόρεια Ιρλανδία

Οι λάτρεις της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones θα αναγνωρίσουν σίγουρα την εικόνα ως το «Kingsroad». Αυτός ο «σκοτεινός» δρόμος που είναι καλυμμένος από οξιές και βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου Bregagh μεταξύ Armoy και Stranocum στην κομητεία Antrim, αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα δέντρα με τα περίπλοκα κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργούν μια ατμοσφαιρική σήραγγα που προκαλεί δικαιολογημένα θαυμασμό σε όποιον την αντικρίσει.

Ριντζάνι, Λομπόκ, Ινδονησία

Το Ριντζάνι, το δεύτερο ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία, εκτός από μια μοναδική εμπειρία αναρρίχησης, προσφέρει και μια εκπληκτική θέα σε όσους φανούν θαρραλέοι και αποφασίσουν να το επισκεφτούν. Στην κορυφή του βουνού, που είναι και το επίκεντρο του Εθνικού Πάρκου Ριντζάνι (δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία), βρίσκεται μια καλντέρα γνωστή και ως Σεγκάρα Άνακ, μέσα στην οποία απλώνεται μια μεγάλη λίμνη με μέγιστο βάθος 200 μέτρων.