Ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια για την παρουσίαση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, των προτεραιοτήτων της κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει σε δημοσίευμά της, η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Έχοντας ως τίτλο του δημοσιεύματος, «Προεδρία της ΕΕ για τους αδύναμους» και υπότιτλο «Πρόεδρος της Κύπρου Χριστόφιας: Να ξεκινήσουν κοινωνικές πρωτοβουλίες» ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Τόμας Μάγιερ, κατατάσσει την παρουσίαση του προγράμματος της προεδρίας από τον κ. Χριστόφια, στις σπάνιες «μεγαλειώδεις, ιστορικές τοποθετήσεις».

«Μια εμφάνιση, όπως αυτή του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είναι συγχρόνως και αρχηγός της κυβέρνησης του νησιωτικού κράτους, σίγουρα δεν έχουν ξαναδεί, οι συνηθισμένοι σε φράσεις για «εσωτερική αγορά» και για «ελευθερία της αγοράς», «ευρωβουλευτές», σημειώνει χαρακτηριστικά και παραθέτει στη συνέχεια αποσπάσματα της ομιλίας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστόφιας, η Ένωση, στην παρούσα κατάσταση, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει αυτοκριτική, προ πάντων σε σχέση με τα τελευταία δέκα, είκοσι χρόνια, που κύρια αιτία για την κρίση ήταν η μονόπλευρη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική της ΕΕ και αυτή η ελεύθερη οικονομία, χωρίς κοινωνική πολιτική, υπήρξε ένα λάθος.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, η προεδρία στην ΕΕ επιθυμεί, εκτός της ανάπτυξης, να αναδείξει στις προτεραιότητές της, το κοινωνικό ζήτημα και ο ίδιος αισθάνεται συγκλονισμένος, βλέποντας εικόνες όπου άνθρωποι στην Ένωση, πρέπει να ζητιανεύουν για την καθημερινή τους επιβίωση και για αυτό τον λόγο θέλει να αντιταχτεί σε μια πολιτική της εκμετάλλευσης, ενώ, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί το πρόγραμμα κατανομής των τροφίμων.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο κ. Χριστόφιας, ο μοναδικός κομμουνιστής ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ, προς έκπληξη πολλών στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε και για την ανάγκη ανακατανομής του πλούτου προς την κατεύθυνση των αδύναμων ομάδων της κοινωνίας.