Ο Ερντογάν αλλάζει τη δημογραφική δομή της βόρειας Συρίας

Η Άγκυρα προχωράει στη μετεγκατάσταση αραβικών πληθυσμών στο Αφρίν


ΚΟΣΜΟΣ
14:17
21/06/2018
Ο Ερντογάν αλλάζει τη δημογραφική δομή της βόρειας Συρίας
3
loading

Την τάξη ήθελε να επαναφέρει στο Αφρίν της βόρειας Συρίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επιχείρηση για την εκδίωξη από την περιοχή της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό που πλέον όμως κυριαρχεί στην περιοχή είναι το χάος. Με τη μετεγκατάσταση Αράβων προσφύγων στα νότια σύνορα της Τουρκίας ο Ερντογάν προσπαθεί να πετύχει έναν στρατηγικό στόχο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον της YPG ο Ερντογάν είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να επιστρέψουν στο Αφρίν «οι νόμιμοι κάτοικοί του» και «να επαναφέρει την τάξη».

Ωστόσο συγκρούσεις εξακολουθούν να ξεσπάνε μεταξύ των διάφορων πολιτοφυλακών που στήριξε η Άγκυρα για την ανακατάληψη του Αφρίν.

«Έχουν κλέψει τα πάντα», καταγγέλλει ο Ροζ Μούσα ένας Κούρδος ακτιβιστής από το Αφρίν. «Πήραν τρόφιμα από τα καταστήματα, έκλεψαν έπιπλα, καύσιμα, τρακτέρ, πήραν τα πλυντήρια και τις γεννήτριες από τα σπίτια», πρόσθεσε.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και φόνους εκπροσώπων των Κούρδων.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εκπληρώσει και την άλλη του δέσμευση: Αρχικά ήταν μόνο Σύροι μέλη πολιτοφυλακών που έφεραν τις οικογένειες τους στο Αφρίν. Τώρα ολοένα και περισσότερες Αραβικές οικογένειες εγκαθίστανται στα σπίτια των Κούρδων που έχουν εκτοπιστεί.

Όπως λέει ο Ερντογάν, οι Άραβες είναι «οι νόμιμοι κάτοικοι» του Αφρίν, αν και οι κάτοικοι της περιοχής ήταν κατά 90% Κούρδοι πριν την έναρξη της επιχείρησης. Υπάρχει πολύ χώρος για τους νέους κατοίκους: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, συνολικά 137.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Αφρίν εξαιτίας των συγκρούσεων.

Τώρα τελευταία, επισημαίνει η Welt, έφτασαν και λεωφορεία με Σύρους αντάρτες από τη Γούτα και τη Ντούμα.

Η Άγκυρα μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει μεταφέρει έως και 500.000 πρόσφυγες από το έδαφός της στο Αφρίν. Πίσω από τη μετεγκατάσταση αυτή βέβαια κρύβονται πολιτικά κίνητρα: Η δημογραφική αλλαγή υπέρ του αραβικού πληθυσμού θα καταστρέψει τη λαϊκή βάση των YPG μετά την ήττα του στο στρατιωτικό πεδίο.

Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λύσει το πρόβλημά της με την κουρδική τρομοκρατία στη μεθόριο. Και μετά το Αφρίν, η Άγκυρα σκοπεύει να συνεχίσει με την επέκταση του σχεδίου της και στην υπόλοιπη βόρεια Συρία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, προωθώντας τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε τουρκικό έδαφος.

«Δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες», έχει δηλώσει ο Ερντογάν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΓΙ 78

  ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΠΡΙΝ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΙ ΘΑΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

 2. avatar τριαλαρο

  το πρόβλημα στη Συρία πως το λύνει ακριβώς δηλ.?? Απλά μετά την αντίδραση όλων των χωρών, αρχίζει και τους στέλνει πίσω στην χώρα τους.
  Καλά είναι και ανιστόρητος φυσικά, αλλά λέμε τώρα.

 3. avatar γνωστή

  η μέθοδος του εκπατρισμού και των γεννοκτονιών που κάνουν οι μπουνταλαγάδες.
  Έχει ο καιρός γυρίσματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει