Ένας οικοδόμος από τη Βρετανία νοίκιασε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος και πλήρωσε 100.000 ευρώ για να πεταχτεί με τον αδερφό του ως τη Μπογκοτά και από κει πίσω στην Αγγλία με 500 κιλά καθαρής κοκαΐνης.

Δεν ήταν παρά η βιτρίνα ενός διεθνούς κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται δύο Βρετανοί, δύο Ισπανοί και ένας Ιταλός, που είναι όλοι τους στα χέρια των αρχών.

Οι οικοδόμοι Martin και Stephen Neil, 48 και 53 χρονών αντίστοιχα, από το βρετανικό Ντόρσετ, αλλά και ο 28χρονος Ιταλός Alessandro Iembo και δύο ισπανοί υπήκοοι, ο 40χρονος Victor Franco-Lorenzo και ο 55χρονος Jose Ramon Miguelez-Botas, σύρθηκαν στο δικαστήριο όταν οι τελωνειακές αρχές που έψαξαν το ιδιωτικό τζετ στο αεροδρόμιο του Χάμσαϊρ ανακάλυψαν 15 βαλίτσες που περιείχαν κοκαΐνη αξίας 55 εκατ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες παρτίδες που έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια.

Η δικαστής Deborah Wright αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση, κηρύσσοντάς τους προφυλακιστέους.

iotwybo1

Το πολυτελές ταξιδάκι τους στην Κολομβία έγινε με το υπέροχο Bombardier Global Express τζετ της αυστραλιανής εταιρίας Tyrolean Jet Services, που διαθέτει σύστημα ψυχαγωγίας έξι τηλεοράσεων και ό,τι άλλο μπορεί να θελήσει κανείς στον αέρα. Η πτήση κόστισε μάλιστα 100.000 ευρώ, καθώς με αυτόν τον τρόπο μετακινούνται συνήθως οι κροίσοι και όχι οι κοινοί θνητοί.

Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε πως κυβερνήτης και πλήρωμα του ιδιωτικού αεροσκάφους έχουν αφεθεί ελεύθεροι, καθώς δεν γνώριζαν τις προθέσεις της ομάδας των πέντε. Ο διοικητής της συνοριακής αστυνομίας Mike Stepney δήλωσε πως τους φάνηκαν ύποπτοι οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες, γι’ αυτό και ξεψάχνισαν το αεροπλάνο, στο οποίο βρήκαν τις βαλίτσες με «τα 34-37 πακέτα κοκαΐνης η καθεμιά, ζυγίζοντας 1 κιλό περίπου το καθένα».

Ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών, Siobhan Micklethwaite, δήλωσε πως «αυτή είναι μια τεράστια κατάσχεση κοκαΐνης, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν μπει με αεροπλάνο στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Εκτιμούμε ότι μετά την πώλησή της στους δρόμους της Αγγλίας, θα είχε πιθανή εκτιμώμενη αξία στις 50 εκατ. λίρες (55 εκατ. ευρώ)».