Στη «νεκρή ζώνη» γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δίνουν καθημερινά μάχη για να επιβιώσουν. Οι άνθρωποι μπορεί να εγκατέλειψαν την περιοχή, έμειναν όμως πίσω τα κατοικίδιά τους. Σκυλιά και γάτες αντιμετώπισαν πρώτα την πυρηνική κρίση, μετά την έλλειψη φαγητού και τώρα τον δριμύ χειμώνα.

«Εάν μείνουν μόνα τους θα πεθαίνουν κατά δεκάδες κάθε μέρα. Αντίθετα με τα κατοικίδια που είναι καλοταϊσμένα και μπορούν να κρατηθούν ζεστά με το λίπος τους, αυτά που λιμοκτονούν θα πεθάνουν», δήλωσε ο Γιασουνόρι Οσό που είναι υπεύθυνος για καταφύγιο όπου φιλοξενούνται 350 σκυλιά και γάτες που διασώθηκαν από τη νεκρή ζώνη.

Η κυβέρνηση επέτρεψε στις οργανώσεις προστασίας των ζώων να μπουν στη ζώνη εκκένωσης το Δεκέμβριο για να σώσουν τα ζώα πριν φτάσει ο βαρύς χειμώνας. Ωστόσο πολλά ακόμα ζώα παραμένουν στην περιοχή.  «Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσα για να τα πάρουμε, ελπίζω η κυβέρνηση να μας επιτρέψει να πλησιάσουμε για να αφήσουμε φαγητό», πρόσθεσε ο Οσό.