Για 48 ώρες θα κρατηθεί ο ιδρυτής της γαλλικής εταιρίας εμφυτευμάτων στήθους PIP Ζαν Κλωντ Μας, που συνελήφθη σήμερα στη νότια Γαλλία, πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση βλαβών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Το σκάνδαλο με τα μη ιατρικά εμφυτεύματα στήθους αφορά 400-500.000 γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Τα εμφυτεύματα αυτά κατασκευάζονταν στη Γαλλία και το 84% εξάγονταν κυρίως στη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Βρετανία. Τα εμφυτεύματα περιέχουν μη ιατρική σιλικόνη και υπάρχει κίνδυνος να διαρραγούν.

Στις 8 Δεκεμβρίου είχε συλληφθεί ο Κλωντ Κουτί, στέλεχος της εταιρίας.

Η εταιρία PIP, που κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο στις πωλήσεις εμφυτευμάτων, πτώχευσε το 2010. Ο Ζαν Κλωντ Μας παραδέχτηκε ότι παρήγαγε μη ιατρική σιλικόνη, αλλά διέψευσε πως είναι επικίνδυνη.

Στη Γαλλία, 20 από τις γυναίκες που φέρουν εμφυτεύματα στήθους της Poly Implant Prothese εμφάνισαν καρκίνο, οι 16 από αυτές του στήθους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τις γυναίκες που φέρουν εμφυτεύματα της εταιρίας PIP να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν αισθάνονται πόνους ή αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στη Γαλλία χιλιάδες αγωγές εναντίον του Ζαν-Κλοντ Μας.

Τη φωτογραφία αυτή είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Interpol όταν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του.