Έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των φανατικών Ορθοδόξων και των σύγχρονων οπαδών του τσάρου έχει προκαλέσει η πρώτη προβολή της ταινίας «Ματίλντα», που έχει ως θέμα το ειδύλλιο του τσάρου Νικολάου Β’ με τη διάσημη τότε μπαλαρίνα, Ματίλντα Ξεσίνσκαγια.

Ο παραγωγός της ταινίας, Βλαντίμιρ Βινοκούρ, ο οποίος έμαθε από τον ραδιοσταθμό Business FM, για την απόφαση του μεγαλύτερου ενιαίου δικτύου κινηματογραφικών αιθουσών της Ρωσίας, «Sinema park» και «Formula kino», να μην προβάλλει την ταινία εξαιτίας των απειλών που δέχονται οι κινηματογράφοι από τους πολέμιους της, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά στη Ρωσία.

«Τα αρμόδια όργανα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε Συρία, ούτε Ιράκ, ούτε Ντονέτσκ, αλλά η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, και κάπου πετούν βόμβες μολότοφ, εκρήγνυνται μηχανισμοί, και κάποιοι πυρπολούν αυτοκίνητα. Γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο; Ποτέ. Ούτε επί ΕΣΣΔ, ούτε στη Ρωσία. Τι σημαίνει αυτός ο πόλεμος κατά του κινηματογράφου με τέτοια μέσα; Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν πλήρη σκοταδισμό. Τι άλλο να πω; Ο χρόνος θα δείξει. Χαίρομαι, όμως, που η προβολή στο Βλαδιβοστόκ πήγε πολύ καλά, και όπως διάβασα στο τέλος της ταινίας, ο κόσμος σηκώθηκε και άρχισε να χειροκροτεί. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, πιστεύω ότι θα σταματήσουν κάποια στιγμή, επειδή έστρεψαν την προσοχή τους σ’ αυτές τις τάσεις και πράξεις τόσο η Ανακριτική Επιτροπή όσο και η Εισαγγελία. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η τάξη», ανέφερε ο Βινοκούρ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Να σημειωθεί ότι μεγάλο ενδιαφέρον για την ταινία «Ματίλντα» έδειξαν οι κινεζικές εταιρείες διανομής. Τη δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργών τηλεπικοινωνιών, Αλεξέι Βόλιν, ο οποίος συμμετείχε στη 18η διυπουργική σύνοδο επί θεμάτων πολιτισμού και ανθρωπιστικής συνεργασίας. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι το τέλος του έτους το ζήτημα της διανομής της ταινίας “Ματίλντα” στην Κίνα θα έχει επιλυθεί».

Στο μεταξύ, το δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών «Moskovskoye Kino» ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Ντάρια Σιμονένκο, ότι θα προβάλλει την ταινία στις αίθουσές του.