Η σύρραξη με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc), που σπάρασσε την Κολομβία για περισσότερο από μισό αιώνα, έχει «πραγματικά» τερματιστεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος μετά την παράδοση των τελευταίων όπλων της οργάνωσης.

«Σήμερα, είναι η ύστατη πνοή του πολέμου (…) Με την παράδοση των όπλων, η σύρραξη τερματίζεται πραγματικά και ένα νέο στάδιο ξεκινά στην ζωή του Έθνους μας» σημείωσε ο ηγέτης της χώρας, ο οποίος το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τις προσπάθειές του να τερματιστεί η σύρραξη, σε μια ομιλία από την περιοχή Ποντόρες (Λα Γκουαχίρα, βόρεια).

«Με αυτό το γεγονός, η διαδικασία επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός και του αφοπλισμού ολοκληρώνεται (…) και ξεκινά, επίσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, η επαλήθευση της επανενσωμάτωσης των Farc στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ιβάν Μαρκές, ένας εκ των ηγετών των Farc και πρώην διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε το Νοέμβριο.

Στο πλευρό του ο Σάντος ασφάλισε το τελευταίο εμπορευματοκιβώτιο που θα μεταφερόταν, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, από την περιοχή Ποντόρες, μια από τις 26 περιοχές όπου οι Farc είχαν ανασυνταχθεί από τις αρχές του έτους.

Εδώ και 8 μήνες, σχεδόν 7.000 άνδρες, γυναίκες και ανήλικοι παρέδωσαν τα όπλα τους, τα οποία, αφού λιώσουν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τριών μνημείων στην Μπογοτά, την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στην Αβάνα όπου διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη για 4 έτη.

Ο Γάλλος Ζαν Αρνό, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, χαιρέτισε την «εξαντλητική διαδικασία του αφοπλισμού». Διευκρίνισε επιπλέον ότι παραδόθηκαν 8.111 όπλα και σχεδόν 1,3 εκατομμύρια φυσίγγια κι ότι «οι Farc αποκάλυψαν την τοποθεσία 873 κρυπτών» όπου περιέχονταν «795 όπλα, 22 τόνοι εκρηκτικών υλών, 3.957 χειροβομβίδες και 1.846 χερσαίες νάρκες κατά προσωπικού».

Οι Farc κάνουν ένα νέο βήμα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφθηκε το Νοέμβριο για τον τερματισμό μιας σύρραξης που καθ’ όλη τη διάρκειά της είχε ως αποτέλεσμα 7,5 εκατομμύρια θύματα, νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους. Θα μετασχηματιστούν σε αριστερό πολιτικό κόμμα, στα τέλη Αυγούστου.