Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αντιμέτωπη με μια πολιτική κρίση η Σουηδία

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο πρωθυπουργός


ΚΟΣΜΟΣ
23:08
27/07/2017
Αντιμέτωπη με μια πολιτική κρίση η Σουηδία
2
loading

Αυξάνεται το πολιτικό θερμόμετρο στη Σουηδία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Στέφαν Λεβέν, να προχωράει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας, στην οποία συμμετέχουν η Αριστερά και οι Πράσινοι. Η εξέλιξη αυτή, με την οποία αποφεύχθηκε η επιλογή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, προέκυψε έπειτα από ένα σκάνδαλο για την ανάθεση υπηρεσιών μιας δημόσιας υπηρεσίας σε εξωτερικό συνεργάτη.

Αντιμέτωπος με μια πολιτική κρίση εξαιτίας αυτής της συμφωνίας για ανάθεση εργασιών σε τρίτους, κατά την οποία ευαίσθητα δεδομένα είναι ενδεχόμενο να διέρρευσαν στο εξωτερικό, ο Λεβέν επέλεξε να αντικαταστήσει δύο υπουργούς της κυβέρνησης, παρά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έναν χρόνο νωρίτερα.

«Θα πρέπει να αναλάβω την ευθύνη για τη χώρα. Δεν θα εξυπηρετούσε τη Σουηδία να βυθίσω τη χώρα σε πολιτική κρίση», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σε συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενος πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένου του Brexit.

Είπε ότι δύο υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση, ο υπουργός Εσωτερικών, Άντερς Ίγκερμαν, ο οποίος σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας δεν ενημέρωσε εγκαίρως την κυβέρνηση για τη διαρροή των δεδομένων, όπως και η υπουργός Υποδομών, Άνα Γιόχανσον, το υπουργείο της οποίας εποπτεύει τον δημόσιο οργανισμό μεταφορών που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, έχουν παραιτηθεί. Ο υπουργός Άμυνας, Πίτερ Χούλτκβιστ, παραμένει όμως στη θέση του.

Η υπόθεση αφορά την απόφαση, την οποία έλαβε παλαιότερα, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες από τα ΜΜΕ. Μέσω αυτής, η Δημόσια Υπηρεσία Μεταφορών της Σουηδίας είχε αναθέσει τη διαχείριση των υπηρεσιών πληροφορικής της στην πολυεθνική εταιρία IBM. Εκείνη με τη σειρά της ανέθεσε τη διαχείριση του συστήματος σε υπεργολάβους στην Τσεχία και στη Ρουμανία, με κίνδυνο οι τεχνικοί τους, που δεν έχουν λάβει επάρκεια ασφαλείας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες ή μυστικές πληροφορίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία εμπιστοσύνης και για τους τρεις υπουργούς. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα οι επικεφαλής δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν μια πρόταση μομφής κατά του Χούλτκβιστ, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η επικεφαλής των κεντρώων Χριστιανοδημοκρατών, Έμπα Μπιζχ Θορ, και ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Σουηδοί Δημοκράτες, Τζίμι Άκεσον, ανέφεραν στο Twitter ότι θα στηρίξουν την κίνηση αυτή. «Θα την αντιμετωπίσω εάν και όταν συμβεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν αναφερόμενος στην πρόταση μομφής, λέγοντας πως η αντιπολίτευση πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά προτού προχωρήσει με την κατάθεσή της. «Είναι σημαντικό για τα μέλη του κοινοβουλίου που πρόκειται να πατήσουν το κουμπί... αλλά αυτή είναι η ευθύνη που έχουν αναλάβει οι ίδιοι», είπε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΛΑΜ .ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΔΕΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΟΣΥΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΗΔΗ

  2. avatar DimSwe

    Πλάκα μας κάνουν αυτοί τώρα έτσι? Εμείς αυτά τα τρώμε για πρωινό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει