Στις 11 το πρωί όταν οι συμμαθητές της έχουν ήδη ολοκληρώσει τις πρωινές ασκήσεις τους και ξεκινούν τα ακαδημαϊκά τους μαθήματα, η Τζέσικα Ντούλιν είναι το μοναδικό άτομο στην αίθουσα προπόνησης που συνεχίζει να ασκείται με το στεφάνι χούλα χουπ.

Η 27χρονη από την Ιρλανδία γνωρίζει ότι πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά από ό,τι οι κινέζοι συμμαθητές της προκειμένου να γίνει μια επιτυχημένη ακροβάτιδα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ντούλιν είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία μαθήτρια της σχολής ακροβατικών στην περιοχή Γουτσιάο, της επαρχίας Χεμπέϊ, γνωστή και ως «πατρίδα των ακροβατών» της Κίνας. Η ηλικία των συμμαθητών της κυμαίνεται από επτά έως 16 ετών.

«Πάντα ονειρευόμουν να γίνω καλλιτέχνης, για τον λόγο αυτό δεν είναι ποτέ αργά να το κάνω πραγματικότητα», λέει η Ντούλιν.

Από κομμώτρια ακροβάτιδα

Η Ντούλιν είναι το νεότερο παιδί ανάμεσα σε τέσσερα αδέλφια. Προηγουμένως εργαζόταν ως κομμώτρια στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

«Το να δουλεύεις στο ίδιο μέρος κάνοντας συνέχεια τα ίδια πράγματα ήταν βαρετό» θυμάται και συνεχίζει λέγοντας ότι επιθυμούσε μία δουλειά με την οποία θα μπορούσε να ταξιδεύει.

Σε ηλικία 22 χρόνων είδε μία παράσταση ακροβατικών σε ένα μουσικό φεστιβάλ η οποία αναζωπύρωσε το όνειρό της να γίνει καλλιτέχνης. «Αμέσως το ερωτεύτηκα και έτσι αποφάσισα να γίνω καλλιτέχνης» λέει η Ντούλιν.

Αρχικά η μητέρα της δεν υποστήριξε την απόφασή της, εν μέρει επειδή ανησυχούσε ότι η κόρη της ήταν πολύ μεγάλη για να μάθει ακροβατικά και πιθανόν να τραυματιζόταν. Η Ντούλιν όμως επέμεινε. Εγκατέλειψε την δουλειά της ως κομμώτρια και για δύο χρόνια εξασκούνταν με τον καλλιτέχνη που συνάντησε στο μουσικό φεστιβάλ.

«Όταν η μητέρα μου με είδε για πρώτη φορά στη σκηνή τελικά συμφώνησε», θυμάται η Ντούλιν. Δεδομένου ότι ήταν η μεγαλύτερη από τους περισσότερους ακροβάτες του επιπέδου της, η Ντούλιν δεν έγινε δεκτή στις ευρωπαϊκές σχολές ακροβατών, οι οποίες απαιτούν πολυετή εμπειρία.

Έψαξε λοιπόν το διαδίκτυο και το 2015 γράφτηκε σε μία σχολή θεάτρου στο Πεκίνο. «Ξέρω ότι η Κίνα είναι η καλύτερη στα ακροβατικά, έτσι επέλεξα να έρθω εδώ».

Σπούδασε στο Πεκίνο για οκτώ μήνες προτού μια φίλη της που ήταν στο Γουτσιάο, την μυήσει στην πατρίδα των κινέζων ακροβατών.

Προκειμένου να εξοικονομήσει τα απαιτούμενα χρήματα, η Ντούλιν επέστρεψε στην Ευρώπη όπου έπαιξε σε ξενοδοχεία και θέατρα σε όλη την Βρετανία για πέντε μήνες. Με τον τρόπο αυτό εξοικονόμησε αρκετά για τα δίδακτρα των 30.000 γιουάν (4.400 δολάρια ΗΠΑ) και τον περασμένο Οκτώβριο επέστρεψε στο Γουτσιάο για να ξεκινήσει το μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το Γουτσιάο θεωρείται το λίκνο των κινεζικών ακροβατικών και το καλλιτεχνικό τους στυλ μπορεί να χρονολογηθεί περίπου 2.000 χρόνια από την δυναστεία των Χαν (202 π.Χ.-220 μ.Χ.).

Το Μεγάλο Κανάλι, το μεγαλύτερο τεχνητό ποτάμι παγκοσμίως, διέσχιζε την επαρχία επιτρέποντας στους ακροβάτες να ταξιδέψουν βόρεια προς το Πεκίνο και το Τιαντζίν και νότια προς το Χανγκτσόου και το Γιανγκτσόου για να δώσουν παραστάσεις.

Το 2006, οι ακροβάτες του Γουτσιάο συγκαταλέχθηκαν ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά σε πολιτειακό επίπεδο.

Ο Μόου Χονγκγουάν ο οποίος εκπαιδεύει σπουδαστές από όλον τον κόσμο λέει ότι έχει εκπαιδεύσει περίπου 400. Η πρώτη ομάδα σπουδαστών το 2002 προερχόταν από την Αφρική, στο πλαίσιο ενός προγράμματος βοήθειας που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Άλλοι σπουδαστές προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Βρετανία. Για την Ντούλιν στην αρχή το πιο απογοητευτικό δεν ήταν η σκληρή προπόνηση, αλλά η μοναξιά.

«Σε αντίθεση με το Πεκίνο, όπου πολλοί άνθρωποι μιλούν αγγλικά, εδώ μόλις και μετά βίας μπορούσα να βρω κάποιον να μιλήσω», λέει η Ντούλιν.

Η κατάσταση αυτήν την ώθησε να σπουδάσει κινεζικά. Οκτώ μήνες μετά την άφιξή της μπορεί να συνεννοηθεί προφορικά στα κινεζικά και όπως λέει η ίδια:«πλέον έχει κάνει και κάποιους κινέζους φίλους».

Η Ντούλιν κερδίζει περίπου 1.000 γουάν ημερησίως για σόου σε τουριστικά θέρετρα, 1.500 έως 2.000 γουάν για σόου σε θέατρα και 2.000 γιουάν για σόου στην τηλεόραση.

Όπως λέει η ίδια το εισόδημά της δεν είναι σταθερό είναι όμως πολύ καλύτερα από το να δουλεύει ως κομμώτρια στην πατρίδα της. «Οι παραστάσεις μου αρέσουν στο κινεζικό κοινό», λέει χαρακτηριστικά. Μετά την αποφοίτησή της, τον ερχόμενο Οκτώβριο, σχεδιάζει να ταξιδέψει και να δώσει παραστάσεις σε όλη την Κίνα.

«Έχω επισκεφθεί ήδη το Γκουιλίν, το Γιανγκτσόου, την Ταϊγουάν και την Σανγκάη. Ελπίζω να δω περισσότερα», λέει η Ιρλανδή ακροβάτης.