Να εντάξει κι άλλους πολιτικούς αρχηγούς στην ομάδα που διαπραγματεύεται τη διαδικασία του Brexit καλεί την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Independent», ο Φέρχοφσταντ χαρακτηρίζει την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές «απόρριψη» του σχεδίου της για σκληρό Brexit και τονίζει πως θα πρέπει να εισακουστούν κι άλλες φωνές καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εξελίσσονται. Πρόσθεσε δε πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ή όχι το αποτέλεσμα των εκλογών όταν θα καθορίζει τη διαπραγματευτική της στάση.

«Το Brexit αφορά το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επηρεάσει όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις εσωτερικές διαφορές ενός πολιτικού κόμματος ή μια βραχυπρόθεσμη εκλογική θέση. Αφορά τις ζωές των ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα άτομα με διαφορετικές απόψεις. Κάποια αναγνώριση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν, εν μέρει, απόρριψη του οράματος της Τερέζα Μέι για σκληρό Brexit θα ήταν καλοδεχούμενη».

Ο Φέρχοφσταντ σημείωσε πως η Μέι θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει κι άλλους ηγέτες κομμάτων στη διαπραγματευτική της ομάδας και άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί μέχρι στιγμής τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της «κάπως χαοτικές».

«Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το δημοψήφισμα και έχουμε μόλις ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η καθυστέρηση έχει προκαλέσει αβεβαιότητα, η οποία δεν ήταν καλή για κανέναν – ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε και την ΕΕ και ούτε για τους πολίτες» δήλωσε ο Φέρχοφσταντ.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη συμφωνία για το Βrexit, ο Φέρχοφσταντ ρωτήθηκε και για το τι θα μπορούσε να ωθήσει το ευρωκοινοβούλιο σε μια τέτοια πράξη. «Είναι ένα λεπτομερέστατο ψήφισμα, το οποίο εμφανώς δηλώνει ότι τα συμφέροντα των πολιτών πρέπει να είναι προτεραιότητα, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ της ασφάλειας και της μελλοντικής οικονομικής σχέσης, δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό) που έχει αναλάβει και ότι είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει μια συμφωνία α λα καρτ» δήλωσε.