Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Μεγάλη ναυτική δύναμη στην Κύπρο ως απάντηση στην Τουρκία

Ποιοι έστειλαν πλοία στην περιοχή


ΚΟΣΜΟΣ
9:15
12/07/2017
Μεγάλη ναυτική δύναμη στην Κύπρο ως απάντηση στην Τουρκία
7
loading

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά, όπως είχε σχεδιαστεί, το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

Συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται στις 16 Ιουλίου 2017.

Το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» της Total - ENI έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex (ΝΑΥΤΕΞ), οδηγία προς ναυτιλομένους, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Παράλληλα, έχουν γίνει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Παρίσι, αλλά και αυτό του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι και αργά χθες δεν υπήρξε επί θαλάσσης κάποια πρόκληση ή παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας. Ωστόσο, η 'Αγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας.

Στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία.

Δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.

Έντονη είναι η παρουσία ισχυρών ναυτικών δυνάμεων που έχουν συμφέροντα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» συνοδευόμενο από αρμάδα, αλλά και μια κορβέτα του Ισραήλ. Στην Κύπρο βρίσκεται και η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος».

Η Τουρκία με Navtex έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου, εντός της οποίας βρίσκεται μέρος των θαλασσίων οικοπέδων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η περιοχή αυτή αμφισβητείται από τη Τουρκία η οποία θεωρεί πως εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της Navtex έχει δεσμεύσει μέρος των οικοπέδων 5,6 και 7 για πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στα νότια παράλια της Τουρκίας και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από πολεμικά πλοίο όπως έγινε και στο παρελθόν όταν γινόταν γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 8.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Lalalalala

  Δεν πάνε καλά τα πράγματα με τους τούρκους. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά που λέει η παροιμία...Αυτοί σε αντίθεση μεμας είναι ανεξάρτητο κράτος,ας έχουν προβλήματα με τους κούρδους και συνεχώς εξοπλίζονται με εγχώριας κατασκευής οπλικά συστήματα υπερυψηλής τεχνολογίας..

 2. avatar teodman

  Πάρε τα @@@@@@ μου ΕΡΤΟΓΑΝ

 3. avatar criskalts

  Έυπνες κινήσεις από τους Κυπρίους να βάλουν στο παιχνίδι οικονομικά συμφέροντα πετρελαϊκών επιχειρήσεων και στρατηγηκά ωφελήματα ισχυρών και μεγάλων κρατών με τεράστια στρατιωτική δύναμη.
  Η Τουρκία στο εφεξής θα βρυχάται, αλλά μέχρις εκεί, για την τιμή των όπλων της και για εσωτρική κατανάλωση μόνο. Δεν την παίρνει να κάνει μαγκιές τύπου κατάριψης αεροσκάφους ή παρενόχλησης πλοίου-πλατφόρμας, σε Αμερικανούς, Γάλλους, Ιταλούς Εβραίους κλπ.

  1. avatar Gulag

   "Δεν την παίρνει να κάνει μαγκιές τύπου κατάριψης αεροσκάφους ή παρενόχλησης πλοίου-πλατφόρμας, σε Αμερικανούς, Γάλλους, Ιταλούς Εβραίους κλπ."

   ...σε Έλληνες!..

   1. avatar criskalts

    Την παίρνει στους Έλληνες και μάλιστα όταν είμαστε χωρίς συμμαχίες.
    Αλλά δεν εννοώ αυτό, δεν την παίρνει ενάντια σε ισχυρές συμμαχίες όπως έκαναν οι Κύπριοι.
    Να ανοίξουμε τα μάτια μας να κάνουμε κάτι παρόμοιο ή αν το έχουμε καταλάβει να το προγραμματίσουμε.
    Στην κατάρριψη του Ρώσικου δεν κατάλαβα τι πραγματικά έγινε.

    1. avatar Gulag

     Το ναρκοπλοίο με τούρκικη σημαία που πυροβολήσαμε τις προάλλες, μόνοι μας νομίζεις πήραμε την απόφαση και το κάναμε? Επαναλαμβάνω υπό τουρκική σημαία..
     Με την κατάρριψη του ρώσικου, φάνηκε ότι ο κάθε "παίκτης" παίζει μόνος του πια.. Αλλά μπορεί να του καταρρίψουν και κανένα αεροπλάνο..

 4. avatar insertmeme

  Watch out, we got a badass over here!
  Lol

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει