Η τραγωδία στον πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο «στοιχειώνει» τον άνθρωπο από το σπίτι του οποίου φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Record, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από έκρηξη στο ψυγείο του εικονιζόμενου Behailu Kebede, ο οποίος σήμανε συναγερμό, χτυπώντας τις πόρτες των γειτόνων του για να τους ειδοποιήσει για τη φωτιά.

Ο 44χρονος ανακρίθηκε από την αστυνομία και τώρα μένει σε σπίτι φίλων του.

«Τον στοιχειώνει αυτό που συνέβη, είναι ευγνώμων που μπόρεσε να ειδοποιήσει τους γείτονές του. Επικοινώνησε με την αστυνομία και τους τα είπε όλα. Είναι πολύ σοκαρισμένος. Μου είπε πως είδε καπνό κι αμέσως άρχισε να χτυπά τις πόρτες των γειτόνων του» περιέγραψε στην εφημερίδα ένας φίλος του.

«Ζούσε στο κτίριο εδώ και τρία χρόνια και δεν μπορεί να το αντέξει επειδή ξέρει τόσους από τους ανθρώπους που είτε σκοτώθηκαν είτε είναι αγνοούμενοι» δήλωσε άλλος φίλος του 44χρονου. «Όλο λέει ‘πέθαναν άνθρωποι, δεν μπορώ να το αντέξω’. Κατηγορεί τον εαυτό του αν και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε μπορούσε να ξέρει πως το κτίριο ήταν παγίδα θανάτου».

«Με ξύπνησε, μου έλεγε πως στο διαμέρισμά του έχει φωτιά» περιέγραψε 41χρονη γειτόνισσα του Behailu, που ξύπνησε από τα χτυπήματά του στην πόρτα της. «Αν δεν με είχε ειδοποιήσει θα είχαμε πεθάνει» λέει η γυναίκα, που είναι έγκυος. «Ήταν μια μικρή φωτιά στην κουζίνα, την έβλεπα γιατί η πόρτα του διαμερίσματός του ήταν ανοιχτή. Πρέπει να φύγεις, μου είπε, υπάρχει φωτιά στο σπίτι μου, σε παρακαλώ βγες έξω. Δεν υπήρξε κανένας συναγερμός φωτιάς. Τρέξαμε έξω και είδαμε πως η φωτιά ήδη εξαπλωνόταν»

Ακόμα μια γειτόνισσα του 44χρονου εξηγεί πως εκείνος της έσωσε τη ζωή. «Δεν υπήρξε κανένας συναγερμός, τίποτα, μόνο ο γείτονάς μου ειδοποιούσε όλους στον όροφο και τους γύρω ορόφους. Αν δεν μου το είχε πει δεν θα το είχα καταλάβει, η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη».

Ο Mahad Egal τύλιξε βρεγμένες πετσέτες γύρω από τα κεφάλια των παιδιών του για να τα προστατεύσει από τον καπνό και όλοι μαζί έτρεξαν έξω από το φλεγόμενο κτίριο. «Εκεί είδαμε τον γείτονά μου, μας ρώτησε αν είμαστε καλά, μας είπε πως ξεκίνησε στο διαμέρισμά του η φωτιά, καθώς εξερράγη το ψυγείο του».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το κτίριο δεν είχε πολύ βασικές υποδομές πυροπροστασίας και ήταν επενδεδυμένο με εύφλεκτο υλικό, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το αποτέλεσμα ήταν η φωτιά να εξαπλωθεί στο κτίριο πολύ γρήγορα, εγκλωβίζοντας ενοίκους στα διαμερίσματά τους και στερώντας ανθρώπινες ζωές.