Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου κι ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τη σαρωτική νίκη του κόμματος των Συντηρητικών στην εκλογική αναμέτρηση.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης προκήρυξε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε μια αιφνιδιαστική κίνηση την Τρίτη 18 Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματός της και να υπάρξει σταθερότητα λίγο πριν από την έναρξη των διετών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση με επίκεντρο την αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους κυβερνώντες Συντηρητικούς της Μέι προβάδισμα περίπου 20%, αρκετό για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία άνω των 100 εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά η Βρετανίδα πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν εφησυχάζει.

«Η προεκλογική εκστρατεία μόλις ξεκίνησε. Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο» τόνισε η Τερέζα Μέι σε μια ομιλία που εκφώνησε στο εργοστάσιο της GlaxoSmithKline στην εκλογική της περιφέρεια στο Μέιντενχεντ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η δέσμευση των Συντηρητικών για δαπάνες της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ σε βοήθεια προς το εξωτερικό θα τηρηθεί, μετά την φημολογία ότι δεν θα περιληφθεί στο μανιφέστο του κόμματος ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι- το 0,7% παραμένει και θα παραμείνει» επισήμανε.

«Αυτό που πρέπει ωστόσο να κάνουμε είναι να εξετάσουμε πώς τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν και να διαβεβαιώσουμε ότι θα μπορούμε να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».

Η συγκεκριμένη δέσμευση υπήρξε εκ των θεμελιωδών του προκατόχου της Τερέζας Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τις προσπάθειές του να αμβλύνει την εικόνα του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Ρόουαν Ουίλιαμς, που προεδρεύει της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid, είχε νωρίτερα ζητήσει από την Μέι να τηρήσει τη δέσμευση ως ένα «παράσημο τιμής», ενώ ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είχε επίσης απευθύνει έκκληση υπέρ της τήρησης αυτής της υπόσχεσης.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η εφημερίδα Daily Mail είχε γράψει ότι η Τερέζα Μέι επρόκειτο να μην τηρήσει τον στόχο αυτό προκειμένου να δαπανήσει περισσότερα στην άμυνα.