Το «Buyan-M» είναι ένα όνομα που προκάλεσε τον απόλυτο τακτικό αιφνιδιασμό στους αναλυτές των ναυτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για ρωσικές «υπερκορβέτες». Ο χαρακτηρισμός «υπερκορβέτες» τους έχει δοθεί από στρατιωτικούς αναλυτές καθώς είναι οι μοναδικές κορβέτες που μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ.

Καμιά κορβέτα στο δυτικό οπλοστάσιο δεν μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους αυτού του είδους καθώς κατά γενική ομολογία οι κορβέτες είναι από τους μικρότερους τύπους πολεμικών πλοίων και δεν έχουν την υποδομή για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο.

Συνολικά η Ρωσία διαθέτει ήδη 6 ενώ στα σχέδια είναι μέχρι το 2018 να είναι σε υπηρεσία 9.

Οι τρεις είναι ενταγμένες στο στόλο της Κασπίας και οι υπόλοιπες στον στόλο της Βαλτικής.

Η έξοδός τους σε κάποια φάση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν αρκετή για να προκαλέσει συναγερμό στις υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών του ΝΑΤΟ που έσπευσαν να συλλέξουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες.

Οι πύραυλοι κρουζ «Kalibr» που μπορούν να εκτοξεύσουν οι κορβέτες αυτές έχουν εμβέλεια που φτάνει ή και ξεπερνά τα 1500 χιλιόμετρα. Η δυνατότητα αυτή δίνει στα μικρά αυτά σκάφη, δύναμη πυρός που μόνο για παράδειγμα τα αμερικανικά αντιτορπιλικά με τους πυραύλους «Τόμαχοκ» διαθέτουν.