Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αρχαιολογικά ευρήματα από τη ζωή του Ιησού Χριστού

Οι καρποί της βιβλικής αρχαιολογίας που ιχνηλατούν τη ζωή του Θεανθρώπου


ΚΟΣΜΟΣ
8:13
15/12/2016
Αρχαιολογικά ευρήματα από τη ζωή του Ιησού Χριστού
31
loading

Αν ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν πράγματι υιός του Θεού, αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο η πίστη μπορεί να απαντήσει.

Αν ο Ιησούς Χριστός υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο, αυτό παραμένει αντικείμενο έρευνας και ανήκει αποκλειστικά στην επιστήμη.

Αποδείξεις βέβαια για κάποιον που έζησε πριν από 2.000 χρόνια δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, αν και παρά ταύτα κάποια σπαράγματα της ζωής και της δράσης του ιστορικού Ιησού ανασύρονται συχνά πυκνά από τα έγκατα της γης.

Εδώ δεν θα μιλήσουμε για αμφιλεγόμενα κειμήλια που συνδέονται με τη ζωή του Ιησού, παρά μόνο για αρχαιολογικού τύπου ενδείξεις που αφορούν στον Χριστό ως ιστορική προσωπικότητα…

Το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Ιησού

jjessuuvddjjrristt1

Ο Ιησούς μεγάλωσε σε ένα πλίνθινο σπίτι μιας βραχώδους πλαγιάς της Ναζαρέτ, μιας πόλης με εκτεταμένες ανασκαφές που έχουν φέρει πολλά στο φως για τη ζωή των γειτόνων του νεαρού Χριστού. Η Ναζαρέτ παρέμενε μάλιστα κλειστή στις ρωμαϊκές παραδόσεις που είχαν σαρώσει την περιοχή, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν με τον παραδοσιακό εβραϊκό τρόπο.

Κατά τα βυζαντινά χρόνια, ένα από τα σπίτια αυτά είχε μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος, μιας και πιστευόταν ότι ήταν το σπίτι όπου ανατράφηκε ο Ιησούς από τη Μαρία και τον Ιωσήφ. Το οίκημα είναι ένα από τα δύο σπίτια της Ναζαρέτ που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Και η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε με τη σειρά της ότι οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ακράδαντα ότι ο Ιησούς μεγάλωσε σε αυτό το σπίτι. Αιώνες μετά την εποχή του Ιησού, το σπίτι ήταν διακοσμημένο με ψηφιδωτά, ενώ μια εκκλησία είχε ανεγερθεί πάνω του. Η κατοικία είχε ανακαλυφθεί ήδη από τη δεκαετία του 1880 (από τις μοναχές του μοναστηριού της Αδελφότητας της Ναζαρέτ), μέχρι το 2006 δεν υπήρχε ωστόσο καμία επιστημονική απόδειξη που να συνηγορεί υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.

«Δεν μπορώ να απαντήσω από αρχαιολογικής άποψης αν αυτό είναι όντως το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Χριστός. Αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις», σημειώνει στην επιθεώρηση «Biblical Archaeology Review» ο επικεφαλής καθηγητής αρχαιολογίας Κεν Νταρκ…

Το οστεοφυλάκιο του αδελφού του Ιησού, Ιάκωβου

jjessuuvddjjrristt2

Ο Ιησούς είχε τουλάχιστον έξι αδέλφια: τον Ιάκωβο, τον Ιωσήφ, τον Σίμωνα, τον Ιούδα και τουλάχιστον δύο αδελφές (Ματθαίος 13:54-56 και Μάρκος 6:3). Η Αγία Γραφή αποκαλεί εξάλλου τον Ιησού «πρωτότοκο» της Μαρίας, κάτι που υποδηλώνει ότι η Μαρία έκανε κι άλλα παιδιά (Λουκάς 2:7). Σύμφωνα με τον εβραίο ιστορικό Ιώσηπο Φλάβιο, ο Ιάκωβος συνάντησε το τέλος του όταν καταδικάστηκε από το ιερατείο σε λιθοβολισμό.

Τα οστά του κρατήθηκαν σε ένα λίθινο οστεοφυλάκιο, κατά τα έθιμα της εποχής, στο οποίο χαράχτηκε η επιγραφή «Ιάκωβος, υιός Ιωσήφ». Κατόπιν όμως διαβάζουμε άλλον έναν τίτλο του Ιάκωβου, που πρέπει να ήταν μεγάλη τιμή που τον έφερε ώστε να χαραχτεί πάνω στο ταφικό του μνημείο: «αδελφός Ιησού».

Το περιβόητο οστεοφυλάκιο έχει γνωρίσει βέβαια τις δικές του περιπέτειες και δεν συμφωνούν όλοι ότι είναι αυθεντικό. Ο άντρας που το ανακάλυψε εξάλλου σύρθηκε στα δικαστήρια με κατηγορίες παραχάραξης, αν και τελικά αθωώθηκε. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το οστεοφυλάκιο είναι πραγματικό, καθώς το μόνο που αποδεικνύει η δικαστική απόφαση είναι πως η επιγραφή δεν είχε πειραχτεί από τον κατηγορούμενο.

Δεν αποκλείεται πάντως να είναι ηλικίας 2.000 ετών…

Η συναγωγή της γενέτειρας της Μαρίας Μαγδαληνής

jjessuuvddjjrristt3

Όταν ο Ιησούς άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Θεού, μιλούσε συνήθως σε πιστούς μέσα σε εβραϊκές συναγωγές. Έτσι τουλάχιστον μας λέει η Αγία Γραφή. Εδώ και πολύ καιρό όμως οι ιστορικοί θεωρούσαν πως η λέξη «συναγωγή» δεν ήταν ακριβώς η καλύτερη γλωσσική επιλογή που μπορούσε να κάνει η Βίβλος, πιστεύοντας πως οι εβραίοι πιστοί μαζεύονταν σε σπίτια και δημόσιους χώρους και δεν υπήρχαν πράγματι ειδικοί χώροι προσευχής εκείνα τα χρόνια.

Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε πως συναγωγές υπήρχαν πράγματι στα χρόνια του Ιησού, κι έτσι εκείνος δεν πήγαινε στα σπίτια των ανθρώπων αλλά στους ναούς της εβραϊκής θρησκείας.

Η συναγωγή που βρέθηκε στα Μάγδαλα, τη μικρή πόλη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ και νότια της πεδιάδας της Γαλιλαίας, χρονολογείται από τον καιρό του Χριστού. Τα Μάγδαλα ήταν η γενέτειρα της Μαρίας Μαγδαληνής και το θρησκευτικό κτίσμα που ανασύρθηκε μπορούσε να στεγάσει 200 ανθρώπους. Το πάτωμα ήταν καλυμμένο με μωσαϊκό, οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με πολύχρωμες τοιχογραφίες και στο κέντρο του οικήματος υπήρχαν εβραϊκά τελετουργικά σύμβολα.

Η αρχαία συναγωγή διέθετε επίσης διαμερίσματα για τη μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης και στο εξωτερικό υπήρχαν λεκάνες για το τελετουργικό πλύσιμο των χεριών των πιστών. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πιθανό το γεγονός ο Ιησούς να κήρυξε στη συγκεκριμένη συναγωγή…

Τα ανάκτορα του Ηρώδη

jjessuuvddjjrristt4

Η θανατική καταδίκη του Ιησού έλαβε χώρα σε μια δίκη που έγινε στο παλάτι του Ηρώδη, όταν ο αρχιερέας Καϊάφας τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών παρουσία του ρωμαίου έπαρχου Πόντιου Πιλάτου. Το Μεγάλο Συνέδριο συνήλθε στο προαύλιο των ανακτόρων, όπως μας λέει η Αγία Γραφή, και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν σήμερα πως έχουν βρει το μέρος όπου έγιναν όλα αυτά.

Τα ανάκτορα του Ηρώδη μετατράπηκαν στον Πύργο του Δαβίδ, το αρχαίο φρούριο της ακρόπολης της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ που ήταν το στρατηγικότερο σημείο άμυνάς της. Από το 1989, ο Πύργος του Δαβίδ έχει γίνει μουσείο (Μουσείο Ιστορίας της Ιερουσαλήμ), ενώ δίπλα του υπάρχει και μια μεσαιωνική φυλακή.

Ήταν κατά τη διάρκεια έργων υποστύλωσης που οι εργάτες ανακάλυψαν συμπτωματικά ένα αρχαίο κτίσμα κάτω από το πάτωμα του Πύργου και οι αρχαιολόγοι αναγνώρισαν ως τμήμα των ανακτόρων του Ηρώδη. Κομμάτι του παλατιού βρέθηκε και κάτω από την Πύλη της Γιάφας, το οποίο συμφωνεί μάλιστα με τις βιβλικές περιγραφές για την ανακτορική αυλή όπου έλαβε χώρα η δίκη του Ιησού…

Τα απομεινάρια του εβραίου σταυρωμένου

jjessuuvddjjrristt5

Η σορός του Ιησού δεν έχει βρεθεί ποτέ. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ωστόσο τα απομεινάρια ενός εβραίου που συνάντησε το τέλος με τον ίδιο μαρτυρικό τρόπο. Η σπάνια ανακάλυψη -ελάχιστα απομεινάρια σταυρωμένων έχουν βρεθεί ιστορικά- αποκαλύπτει τις βασανιστικές τελευταίες στιγμές όσων περνούσαν από τον σταυρό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρέθηκε ένα οστό φτέρνας με το σιδερένιο καρφί περασμένο ακόμα μέσα του. Τα χέρια ήταν ωστόσο άθικτα, κάτι που υποδεικνύει ότι ήταν δεμένα στον σταυρό και όχι καρφωμένα. Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο για το θέμα μας ήταν ότι ο σταυρωμένος βρέθηκε μέσα σε οστεοφυλάκιο, κάτι που αποδεικνύει ότι τα θύματα της σταύρωσης ενταφιάζονταν κανονικά, κι έτσι επιβεβαιώνεται η βιβλική εκδοχή που θέλει τον Ιησού να ενταφιάζεται έπειτα από τη δική του σταύρωση…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar loukas2016

  Γιατί τόση εμμονή της Εκκλησίας στο αειπάρθενο της Παναγίας. Ούτως ή άλλως από τιο στιγμή που γεννάει μια γυναίκα είναι αδύνατον να υπάρχει παρθενικός υμένας (ιατρικός ορισμός της παρθενίας μιας γυναίκας).

 2. avatar Άγγελος sak

  Φίλοι,κάτι να μου το εξηγήσετε.Η όλη εντύπωση είναι ότι ο Χριστός ήταν Εβραίος. Τώρα πώς και οι Εβραίοι πεισματικά δεν γιορτάζουν Χριστούγεννα; Για έναν υποτίθεται δικό τους,κι όμως δεν γιορτάζουν!! Παράξενο,άρα κάποιον ύποπτο λόγο έχουν.

  1. avatar loukas2016

   Μας στη δική τους θρησκεία ο Ιησούς δεν ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας άρα δεν γιορτάζουν και τη γέννηση του

 3. avatar Δημοκριτος

  Όπως είπαν και οι υπόλοιποι, η Παναγια είχε μόνο ένα παιδί. "Παρθένος ετεκε και παρθένος έμεινε". Ο Ιησους αναλήφθηκε. Μην ψαχνετε το σώμα.

  1. avatar wooolfos

   Η Ορθόδοξη εκκλησία δέχεται ότι ο Ιησούς Χριστός ανελήφθη με σώμα άφθαρτο και πνευματικό και όχι με το υλικό του σώμα με το οποίο σταυρώθηκε και πέθανε.

  2. avatar note

   Είσαι λίγο άσχετος από τα Ευαγγελία αλλά δεν πειράζει Ματθαίος 1:25 Αλλά δεν είχε σχέσεις μαζί της μέχρι που εκείνη γέννησε γιο· και αυτός κάλεσε το όνομά του Ιησού. μέχρι που γέννησε λέει μετά τη έκανα κοίταζαν ο ένας τον άλλον.

 4. avatar εμ

  Αυτος ο Ηρωδης φταιει που εκανε μισες δουλιες

 5. avatar Biblos

  Ματ:12-47 Ειπε δε τις προς αυτον,ιδου η μητηρ σου και οι αδελφοι σου ιστανται εξο,ζητουντες να λαλησοσι προς σε

 6. avatar αχ λουλιτσα

  12 συνακολουθοι για 3 χρονια 24 ωρες το 24ωρο,παρεκτος τις δημοσιες εμφανισεις-διδασκαλιες που ειναι λιγες και σποραδικες παρουσιασεις θαυματων (3αναστασεις ανθρωπων,περπατημα στο νερο και εξευμενισμος καταιγιδας,σποραδικες ιάσεις,και επαυξηση τροφης) τιποτα αλλο αξιο γραφης δεν υπαρχει απο την συνυπαρξη για 3 χρονια με το θεό;;
  Οι 12 συνακολουθοι ηταν τοσο μικρονοϊκοι και απασχολημενοι με το εργοχειρο ωστε δε βρηκαν το χρονο να ρωτησουν το θεο τουλαχιστο αυτα που απασχολουν τον ομιλοντα πιθηκο απο τοτε που σηκωθηκε στα πισω ποδια;;
  πχ το νοημα της υπαρξης και θεου και κτισμάτων του,ηταν ακαταληπτες οι απαντησεις του;ητιαν αυτοι αναξιοι; σταληθεια δεν αξιζε τιποτα να απομεινει απ αυτη τη συνευρεση;
  Ηταν αναγκη να επαναληφθει το δρωμενο πλατωνα και σωκρατη με τις φαμφαρες των φαντασιακων ιδεατών του μαθητη να εμφανιζονται ως αποδοση και συμπυκνωμενο αποσταγμα των λογων σωκρατη που απλα βαριοταν να γραψει ο ιδιος τις αποψεις του;
  Σταληθεια θεοποιησε ο Ιησους αυτο το σαρακι που λεγεται ανθρωπος και τουδωσε εξουσια πληρη να κατατρωγει το ξυλο που τον φιλοξενει ,τη γη;
  Σταληθεια δεν εμεινε τιποτα καταγεγραμμενο απο την τριετη συνευρεση παρα μονο αυτα που περασαν απο την εγκριση του αλεξιπτωτιστη ραβίνου σαουλ;
  Αληθεια ο περιφημος Πετρος η πετρα που θαχτιζε πανω της την εκκλησία του, δεν εγινε καν ευαγγελιστης;;; αλλα του δωσαν περιγελωντας οι"""χριστιανοι"""ρολο θυρωρου-πορτιερη στον παραδεισο που προς το παρον και μεχρι της κρισεως δεν υφισταται;;

 7. avatar Ηλίας Κ.

  Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη στήν ταλαίπωρη ελληνική γλώσσα. Καί προσωπικά εμπιστεύομαι τούς αποστόλους καί τούς αγίους πολύ περισσότερο από τόν κάθε τυχάρπαστο ή εξυπνάκια τού διαδικτύου. Αλλωστε υπομονή. Οταν αργά η γρήγορα όλοι εγκαταλείψουμε τόν μάταιο τούτο κόσμο θά δούμε ποιός έχει δίκιο. Αν έχουν δίκιο οι άλλοι μικρό τό κακό γιά μένα. Αν όμως δέν έχουν δίκιο;

  1. avatar αχ λουλιτσα

   χριστιανος εναντι θεϊκης ανταποδοσης
   ,ο πατηρ ,ο υιος δε διευκρινιζεται ,θα επιδειξει την ευμένειά του σαυτον, σαυτην, που με την προσδοκια της ανταποδοσης ακολουθησε τις προσταγες των εκπροσωπων σαουλ,που φυσικα γνωριζουν την συνταγη..,...τη γνωστη συνταγη του φαρισαιου της παραβολης
   Η παραβολη αυτη ερχεται σε καταφορη αντιθεση με την εικονα του θεου να μοιραζει τους ανθρωπους οπως ο τσομπανης τα προβατα, σε ασπρα και μαυρα με μια ματια,η φοβερη εικονα του εβραιου θεου του τιμωρου του ατεγκτου που παρουσιαζεται για παραδειγμα στο ευαγγελιο του ορθρου του περασμενου Σαββατου
   Αν δε διαβαζετε τις ευαγγελικες μαρτυριες ως νουβελα για παιδια, ειναι τοσο ευκολο να διακρινετε τη νοθευση _παρεμβαση σαουλ και εβραιων που πετυχαν να μετατρεψουν τον χριστιανισμο σε εβραικη αιρεση ,οσο να ξεχωρισετε τη τριχα στο ζυμαρι
   Νιωθετε το θεο σα το μπαμπα που θα σας δωσει καραμελιτσα ΑΝ φατε ολο το φαί που δε σας αρεσει κύριε;;κυστερα τι;; θα τρωτε οτι φαί γουσταρετε ή αιωνιως το φαί που φαγατε για να εξασφαλισετε τη καραμέλα και δε σας αρεσε.
   Η ζωη επι γης εγινε δοκιμαστηριο για μετα θανατο ζωη;;μονο που η δοκιμασια ειναι διαφορετικη ,οπως και οι ανθρωποι και η τυχη τους. Κριμα κανατε το λογο Ιησου εβραικη αιρεση... υπηρχε ο μπαμπας γι τον θελαμε τον γιο τον επαναστατη ποπολάρο.;;;
   Ελπιζω τετοιος θεος κριτης που επιβραβευει υστεροβουλους που απλα αναμενουν την ανταμοιβη να μην υφισταται,τουλαχιστο εγω δε θα καταδεχομουν να συνυπαρχω στον ζωτικο χωρο αυτων των χριστιανων "εναντι".

   1. avatar Hans Kastorp

    Επειδή τυχαίνει να έχουμε μια μικρή σχέση με την εκκλησία, το προηγούμενο Σάββατο δεν είχε Ευαγγέλιο στον Όρθρο. Αν είχες λειτουργική ζωή θα καταλάβαινες τί είπες.
    Το θέμα είναι ότι έχεις την άποψή σου. Ότι δηλαδή οι Γραφές είναι νοθευμένες από εβραίους και άλλα τέτοια αρχαιολατρικής, νεοπαγανιστικής προελεύσεως. Μάλιστα. Γιατί όμως θέλεις να παρουσιαστείς σαν δήθεν εκκλησιαζόμενος και γνώστης των πραγμάτων, που -και καλά- παρακολουθεί τα δρώμενα, τα μελετά και τα επεξεργάζεται;
    Για να κάνεις κοντράστ με τους χριστιανούς - πρόβατα (όπως μας λέτε), που πάνε αλλά δεν καταλαβαίνουν τίποτα; Για να τους κάνεις να νιώσουν άσχημα ότι εσύ τάχαμου πας, ψάχνεις, ακούς και κρίνεις ύστερα από σκέψη, ενώ ο άλλος πάει από συνήθεια; Για να μας πείς ότι η Εκκλησία έχει μυστικά καλά κρυμμένα και μόνο οι "μύστες" όπως εσύ (και το History Channel) τα αντιλαμβάνονται; Καλό το θέατρο του εκκλησιαζόμενου, αλλά φίλε υπάρχουν άνθρωποι που ΚΑΙ πάνε ΚΑΙ ακούνε ΚΑΙ προσεύχονται ΚΑΙ μετέχουν ΚΑΙ γνωρίζουν τα αναγινωσκόμενα και τελούμενα.
    Τα δε λοιπά ακατάληπτα που γράφεις είναι ανάξια λόγου.
    Εγώ γράφω γι'αυτό που μ'ενόχλησε περισσότερο, την υποκρισία σου.

 8. avatar Akis Selivrilis

  γραψτε κι αλλα τετοια αθειστικα πραγματα και σε λιγο δε θα σας διαβαζει κανεις..

  1. avatar loukas2016

   Ιστορική έρευνα γίνεται που το κακό ή μήπως βρισκόμαστε στο μεσαίωνα που η ΅Εκκλησία απαγόρευε την έρευνα. Αν δεν υπήρχε ο χριστιανισμός η έρευνα σήμερα θα βρισκόταν 1000 χρόνια μπροστά

  2. avatar spΟsoripS

   Όχι Akis, θα μετατραπεί σε ένα θρησκόληπτο site με ατεκμηρίωτες και αναπόδεικτες απόψεις απλά και μόνο επειδή τέτοιες απόψεις ηχούν καλά στα αυτιά σου.

 9. avatar Φθινόπωρο

  Το θέμα με τα αδέλφια του Χριστού απασχολούσε κι εμένα, σχετικά με το κατά πόσο σίγουρο είναι πως ανήκαν σε άλλη σύζυγο του Ιωσήφ και όχι στην Παναγία. Όμως, νομίζω πως η αναφορά του Ιω. 19,26-27 είναι διαφωτιστική: "Ἰησοῦς οὖν ἰδὼν τὴν μητέρα καὶ τὸν μαθητὴν παρεστῶτα ὃν ἠγάπα, λέγει τῇ μητρὶ αὐτοῦ· γύναι, ἴδε ὁ υἱός σου. εἶτα λέγει τῷ μαθητῇ· ἰδοὺ ἡ μήτηρ σου. καὶ ἀπ᾿ ἐκείνης τῆς ὥρας ἔλαβεν ὁ μαθητὴς αὐτὴν εἰς τὰ ἴδια."
  Ο Χριστός πάνω στον σταυρό παραδίδει την προστασία της μητέρας του στον Ιωάννη, ζητώντας της να τον θεωρεί υιό της και ανάποδα. Δεδομένου του δεσίματος των οικογενειών του τόπου και της εποχής, θεωρώ απίθανο η Παναγία να είχε άλλα παιδιά και να την αναλάμβανε τρίτος μετά του σαρκικού θανάτου του Χριστού.

  1. avatar YR

   ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.

 10. avatar Ηράκλειος

  Σχόλια ψαγμένων e-άθεων και e-αρχαιολατρών έρχονται να μας διαφωτίσουν και εμάς τους Χριστιανούς. Από εκεί και πέρα η πληροφορία για τα αδέρφια του Χριστού ερμηνεύεται με τον Προτεσταντικό τρόπο. Σύμφωνα με Ορθοδόξους και Καθολικούς αλλά και πρώιμους Προτεστάντες η αναφορά στον πρωτότοκο της Παναγίας ερμηνεύεται ως εξής: πρώτος και μόνος γεννημένος. Άλλωστε, υπάρχουν και διακείμενα που στηρίζουν την ερμηνεία αυτή. Τέλος, οι άθεοι-πολλοί-Έλληνες των blogs φαντάζομαι δεν τους πειράζει που φέτος τα Χριστούγεννα είναι Κυριακή και δεν θα χουν αργία.

 11. avatar διευκρινηση

  Η λέξη "πρωτότοκος" δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση ότι η Μαρία έκανε κι άλλα παιδιά.
  Απλώς ότι ήταν ο πρώτος της τόκος.
  Το ότι ο Ιωσήφ ήταν χήρος και είχε άλλα παιδιά από τον πρώτο του γάμο είναι επίσης γνωστό, και είναι αυτά που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη ως αδέρφια του Ιησού.

  Τα υπόλοιπα είναι κατευθυνόμενοι συσχετισμοί που εξυπηρετούν προσωπικές απόψεις.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   απο που ακριβως ειναι γνωστο οτι ο Ιωσηφ ηταν χηρος... πουθενα στην Αγια γραφη δε λεει κατι τετοιο. Ολα αυτα τα εβγαλαν απο το μυαλο τους αυτοι που δημιουργησαν την Μαριολατρεια. Η γυναικα εκανε και αλλα παιδια μετα τον Ιησου. Ειναι τοσο ξεκαθαρο και μονο οι τυφλωμενοι δε το βλεπουν. Και απο ποτε οι σεξουαλικες σχεσεις μεσα στο γαμο ειναι αμαρτια? και να ειχε σχεσεις με τον συζυγο της παλι αγια θα παρεμενε.

  2. avatar ρε

   Ε,τωρα,σκασιλα μας αν ειχε κι αλλα παιδια 'η δεν ειχε

  3. avatar Ταλιμπάν

   Που το βρήκες γραμμένο ότι ο Ιωσήφ ήταν χήρος;
   Μπορείς να μου δείξεις έστω και το παραμικρό σχόλιο σχετικά με αυτό στην Καινή διαθήκη;
   Αυτοί οι κατευθυνόμενοι συσχετισμοί ποιές προσωπικές απόψεις εξυπηρετούν στην περίπτωση σου;

 12. avatar O allos

  οχι πως ε΄'ιμαι θρήσκος...αλλα ρε newsbeastare που βλέπεις του κατα λουκα να σου λεει οτι η παναγια εκανε και αλλα παιδια?..

  καὶ ἔτεκε τὸν υἱὸν αὐτῆς τὸν πρωτότοκον, καὶ ἐσπαργάνωσεν αὐτὸν καὶ ἀνέκλινεν αὐτὸν ἐν τῇ φάτνῃ, διότι οὐκ ἦν αὐτοῖς τόπος ἐν τῷ καταλύματι.

  Λουκ. 2,7 Και εγέννησε τον πρώτον και μόνον υιόν της και τον εσπαργάνωσε και τον έβαλεν εις φάτνην, διότι δεν υπήρχε δι' αυτούς τόπος στο πανδοχείον να παραμείνουν (επειδή τούτο είχε καταληφθή ενωρίτερα από τους Ιουδαίους, που κατήγοντο από την Βηθλεέμ και είχαν έλθει εκεί να απογραφούν. Και έτσι από αυτήν ακόμη την νηπιακήν του ηλικίαν ο Κυριος δεν είχέ που να κλίνη την κεφαλήν).

  1. avatar loukas2016

   Από το αρχαίο κείμενο δεν προκύπτει "Και εγέννησε τον πρώτον και μόνον υιόν της" Ανφέρει πρωτότοκον άρα υπήρξαν και δευτερότοκοι κα

  2. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

   Όχι πως είσαι θρήσκος.....;
   Από την στιγμή που παρουσιάζεις ένα γραπτό ως απόδειξη κάποιων εξωπραγματικών γεγονότων τα οποία αφηγείται ο γραφών ως μοναδικός μάρτυρας, δεν νοείσαι ως απλά θρήσκος αλλά ως θρησκόληπτος.

 13. avatar Χ.Κ.

  O Ιησούς πράγματι είχε αδέλφια, όπως τον Ιάκωβο τον αδελφόθεο. Τα αδέλφια του όμως προέκυψαν από τον Ιωσήφ και άλλη γυναίκα πριν την Μαρία (Παναγία). Η Παναγία γέννησε μόνο τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   πουθενα δε λεει στη Καινη Διαθηκη αυτες τις βλακεις ουτε λεει οτι ειχε αλλα παιδια ο Ιωσηφ πριν... η γυναικα εκανε και αλλα παιδια μετα τον Ιησου. Ειναι τοσο ξεκαθαρο απο τη γραφικη αφηγηση. Ολα αυτα με τη Μαριολατρεια εγιναν την αρχαια εποχη για να γινει πιο ελκυστικη η χριστιανικη θρησκεια σε ειδωλολατρες που λατρευαν θηλυκες θεοτητες. Ειδικα οι πρωτοι χριστιανοι δεν εδιναν δεκαρα για την Μαρια οπως και η ιδια η Αγια Γραφη δε τη μνημονευει μετα απο την ιστορια της Γεννησης πουθενα αλλου ως κατι το αξιολογο

 14. avatar ΘΩΜΑΣ ΠΑΝΑΓΕΑΣ

  Τα απομεινάρια του Ιησού;Ποια απομεινάρια;;Tι είναι αυτά που γράφετε;Αφού ο Χριστός αναστήθηκε.Προσέχτε λίγο.Ευχαριστώ.

 15. avatar Ταλιμπάν

  Έτσι ο μύθος η "παρθένος Μαρία" πάει περίπατο σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
  Η Μαρία (η λεγόμενη Παναγία) είχε και άλλα παιδιά και ο Ιησούς αλλά αδέλφια.

 16. avatar γιαχωβάς της βίβλου

  Όλες αυτές οι "ιστορίες" αποτελούν καθαρά ιουδαική μυθολογία η οποία είναι απείρως κατώτερη της ελληνικής.

  1. avatar Hans Kastorp

   Ναι, η ελληνική μυθολογία είναι συναρπαστική. Έχει τέρατα, ταξίδια, μάχες περίεργων όντων και άλλα πολλά. Όπως κάθε μυθολογία άλλωστε, σε όλα τα μήκη και πλάτη και σε όλες τις εποχές.
   Τόσο φτωχοί σε φαντασία ήταν οι εβραίοι της εποχής της Παλαιάς Διαθήκης, που δεν είχαν ούτε μία τιτανομαχία; 400 χρόνια στους Αιγύπτιους θα τους είχαν δώσει σπουδαίο μυθολογικό υλικό.. τό ίδιο και με την Βαβυλώνια αιχμαλωσία. Ξέρεις τι διαόλια λατρεύαν όλοι αυτοί; Το ίδιο και την ρωμαϊκή εποχή. Μα καλά, τόσο "φτωχή" η "μυθολογία" της ΠΔ πια; τόσο μοναχική; μόνο για τη σχέση Θεού και ανθρώπου θα ακούμε;
   ε, μην ακούσουμε και τίποτε σοβαρό και προβληματιστούμε... Για την Καινή Διαθήκη ούτε λόγος! Πάμφτωχη..!
   Ούτε οι ινδιάνοι, μα τί λέω, ούτε οι Αβορίγινες της Αυστραλίας ή οι φυλές της Αφρικής δεν έχουν τόσο "αποστειρωμένη" μυθολογία... Περίεργο.. Από όλες τις φυλές της γής..
   Φίλε μου ζῇ Κύριος ὁ Θεός κι ας μην αρέσει σε όλους αυτό, τι να κάνουμε. Πατήρ, Υιός και Πνέυμα Άγιον. Ξέρεις, δεν αρκούν μόνο τα κείμενα, υπάρχει και η μυστηριακή εν Εκκλησίαις ζωή που σφραγίζει τον χριστιανό και την εμπειρία του. Εμπειρία από την ανάγνωση, την προσευχή και την Κοινωνία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει