Οι ιάπωνες μοναχοί που μουμιοποιούνται ενώ είναι ακόμα ζωντανοί

Η ασκητική αυτοκυριαρχία «σοκουσινμπούτσου» στην πιο ακραία μορφή της


ΚΟΣΜΟΣ
8:53
02/11/2016
Οι ιάπωνες μοναχοί που μουμιοποιούνται ενώ είναι ακόμα ζωντανοί
19
loading

Μεταξύ 1081-1903, περισσότεροι από είκοσι ζωντανοί μοναχοί κατάφεραν να αυτό-ταριχευτούν σε μια προσπάθεια να αγγίξουν το σοκουσινμπούτσου, μια κατάσταση που σου επιτρέπει να γίνεις «Βούδας στο σώμα σου».

Μέσω μιας αυστηρής διατροφικής πρακτικής που προμηθεύονται από τα γειτονικά βουνά, οι σίνγκον μοναχοί περνούν καιρό προσπαθώντας να αφυδατώσουν το σώμα τους και να απαλλαγούν από το λίπος και τα υγρά, πριν ενταφιαστούν ζωντανοί σε ξύλινο κουτί και περάσουν τις τελευταίες μέρες τους στη γη σε κατάσταση διαλογισμού.

Αυτό είναι το ιδιαίτερο πλαίσιο θανάτου που αποκαλείται «σοκουσινμπούτσου», μια παραδοσιακή βουδιστική πρακτική που αφορά μόνο στους πιο φωτισμένους ασκητές…

Το θρησκευτικό πλαίσιο της ιαπωνικής μουμιοποίησης

sookgjjivbiitsuu1

Παρά το γεγονός ότι οι ιάπωνες μοναχοί έχουν εδώ την τιμητική τους, η πρακτική της αυτο-ταρίχευσης δεν είναι κατά κανέναν τρόπο μοναδική στην κουλτούρα τους. Αρκετοί πολιτισμοί και θρησκευτικά πλαίσια του πλανήτη αναγνωρίζουν στο άφθαρτο σώμα την εξαιρετική ικανότητα να συνδέεται με δυνάμεις που υπερβαίνουν τη φυσική σφαίρα.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι δεν είναι οι μόνοι, οι ιάπωνες μοναχοί Σινγκόν της επαρχίας Γιαμαγκάτα παραμένουν οι πιο γνωστοί παγκοσμίως, καθώς από τις τάξεις τους έχουν ξεπηδήσει αρκετά πετυχημένα παραδείγματα ζωντανής μουμιοποίησης.

Αναζητώντας λύτρωση για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, οι μοναχοί πιστεύουν καθ’ οδόν για το σοκουσινμπούτσου πως η αυτοθυσία τους θα τους δώσει πρόσβαση σε ένα παραδεισένιο μεσοδιάστημα, στο οποίο η ψυχή θα ζήσει για 1,6 εκατομμύρια χρόνια και θα έχει τη μεταφυσική ικανότητα να προστατεύει όλους τους ανθρώπους στη Γη.

sookgjjivbiitsuu5

Η ψυχή χρειάζεται όμως και ένα σώμα να την υποβαστάξει, γι’ αυτό και οι μοναχοί επιδίδονται σε ένα επίπονο και κοπιαστικό ταξίδι αυτο-ταρίχευσης από τα έξω προς τα μέσα, ώστε να αποτρέψουν τη μεταθανάτια αποσύνθεση και να διατηρήσουν το φυσικό τους σώμα στον πνευματικό εαυτό τους που θα αγγίξει τις παρυφές του Παραδείσου Τουσίτα.

Η διαδικασία χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί και η μέθοδος ασκείται και βελτιώνεται ήδη από τον 9ο αιώνα μ.Χ., καθώς πρέπει να προσαρμοστεί στο υγρό κλίμα της περιοχής που δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για ταρίχευση σωμάτων.

Πώς μετατρέπονται σε ζωντανές μούμιες

sookgjjivbiitsuu2

Για να αρχίσει η μακάβρια στον μη μυημένο διαδικασία, ο μοναχός υιοθετεί μια διατροφή που περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τη φυτοφαγία. Ψάχνοντας στα γύρω δάση, οι μοναχοί τρέφονται αποκλειστικά με ρίζες δέντρων, ξηρούς καρπούς και μούρα, αλλά και με φλοιούς δέντρων, ακόμα και πευκοβελόνες. Στις κοιλιές των μουμιών έχουν ανευρεθεί όμως ακόμα και πετρούλες από τα ορεινά ρυάκια.

Η ακραία αυτή διατροφή εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Κατά πρώτον, διευκολύνει καθοριστικά τη βιολογική προετοιμασία για την αυτο-ταρίχευση, καθώς απαλλάσσει το σώμα από κάθε ίχνος λίπους και μυϊκής ίνας. Κατά δεύτερον, αποτρέπει τη μελλοντική αποσύνθεση αποστερώντας τα βακτήρια του οργανισμού από τα ζωτικής γι’ αυτά σημασίας θρεπτικά συστατικά και την υγρασία του σώματος.

Σε πνευματικό επίπεδο τώρα, οι μακρές και ερημικές αποστολές για την εξεύρεση της κατάλληλης τροφής σκληραίνουν τον μοναχό και τονώνουν το ηθικό του, δίνοντάς του την απαραίτητη πειθαρχία αλλά και τόλμη για την ιδιαίτερη κατάληξη της ζωής του. Η αυστηρή διατροφή διαρκεί περισσότερες από 1.000 μέρες, αν και οι περισσότεροι μοναχοί που ετοιμάζονται για σοκουσινμπούτσου επαναλαμβάνουν συνήθως τη διαδικασία δυο και τρεις φορές, ώστε να προετοιμάσουν το σώμα τους ακόμα καλύτερα για την επόμενη φάση της διαδικασίας.

sookgjjivbiitsuu4

Για να ολοκληρωθεί μάλιστα η αυτο-ταριχευτική τεχνική, ο μοναχός πρέπει να καταναλώσει λίτρα τσαγιού αποκλειστικά από χυμό ενός κινεζικού δέντρου, το οποίο κάνει μεταθανάτια το ανθρώπινο σώμα τοξικό στα έντομα που τρέφονται από τη σάρκα. Στο στάδιο αυτό το νερό απαγορεύεται για τον μοναχό, ο οποίος επιζεί με μικρές ποσότητες του συγκεκριμένου τσαγιού και ολοήμερο διαλογισμό.

Όσο ο θάνατος κοντοζυγώνει, ο μοναχός στριμώχνεται σε ένα μικρό ξύλινο κιβώτιο, το οποίο κατεβάζουν οι ακόλουθοί του τουλάχιστον τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Εφοδιασμένος με ένα καλάμι μπαμπού για να μπορεί να αναπνέει, το κιβώτιο καλύπτεται με κάρβουνο. Μένει μόνο ένα καμπανάκι πάνω από το έδαφος, για να ενημερώνει ο θαμμένος πως είναι ακόμα εν ζωή. Για μέρες και μέρες, ο ενταφιασμένος μοναχός θα συνεχίσει τον διαλογισμό του στο απόλυτο σκοτάδι και θα αποδεικνύει ότι είναι ζωντανός μόνο από τους ήχους του κουδουνιού.

Μόλις σταματήσει το καμπανάκι, οι μοναχοί θα σφραγίσουν τον τάφο και θα αφήσουν το σώμα να ξεκουραστεί για 1.000 μέρες. Μετά η σορός θα ξεθαφτεί και θα ελεγχθεί εξονυχιστικά για σημάδια αποσύνθεσης: αν έχει παραμείνει άθικτη, τότε ο αποθανών έχει αγγίξει το πολυπόθητο σοκουσινμπούτσου.

Το σώμα καλύπτεται με τελετουργικά άμφια και τοποθετείται σε κάποιον ναό για λατρεία. Αν πάλι δεν έχει καταφέρει να αυτο-ταριχευτεί, τότε οι μοναχοί θα κάνουν μια λιτή κηδεία για τον εκλιπόντα…

Σοκουσινμπούτσου: μια λατρευτική πρακτική που χάνεται

sookgjjivbiitsuu3

Η πρώτη καταγεγραμμένη απόπειρα για σοκουσινμπούτσου έλαβε χώρα το 1081 και δεν ήταν καθόλου πετυχημένη. Έκτοτε εκατοντάδες ασκητές προσπάθησαν να λυτρωθούν για χάρη της ανθρωπότητας με τον ξεχωριστό αυτό τρόπο, αν και μόλις δύο δεκάδες τα έχουν καταφέρει στα χίλια αυτά χρόνια του παραδοσιακού σοκουσινμπούτσου.

Πλέον κανείς δεν επιδίδεται στην τελετουργική αυτή αποστολή καθώς η τοπική κυβέρνηση την έχει απαγορεύσει ήδη από το 1877 και πλέον έχει εντείνει την επιτήρηση των μοναχών, καθώς θεωρεί το σοκουσινμπούτσου αναχρονισμό. Κι έτσι ο τελευταίος μοναχός που αυτο-ταριχεύτηκε το 1903 πέθανε ως παραβάτης για το ιαπωνικό κράτος.

Αυτός ο μοναχός ξεθάφτηκε το 1961 από πανεπιστημιακή ομάδα και η σορός του παρέμενε πράγματι άφθαρτη. Εκτίθεται σε βουδιστικό ναό του 7ου αιώνα στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Άλλα 16 τέτοια άφθαρτα πτώματα υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε διάφορες γωνιές της Ιαπωνίας, παραμένοντας εκεί ως παντοτινοί φρουροί της ανθρωπότητας…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Μαρια μελιττηνη

  βρε [...] τολμας να μιλας για τους πραγματικα αγιους της Ορθοδοξου εκκλησιας μας;το αρωμα των αγιων λειψανων της Εκκλησιαςμας δεν ειναι απο τεχνιτη ταριχευση ειναι δωρο Θεου στους Αγιους του.Εχεις δει δαιμονιζομενο εγω επειδη υπηρετησα στην Κεφαλλονια ειδα αμα τους δεις το να βραχεις ειναι το λιγοτερο το σιγαν κριττον του ομιλειν οταν δεν ξερεις

  1. avatar Geralt Of Rivia

   Επίσης το σιγαν κριττον του ομιλειν και όταν....δεν καταλαβαίνεις.

   1. avatar Δημοσθένης Αθηνών

    κρείττον, όχι κρίττον...

    Κάνετε κι έναν ορθογραφικό έλεγχο κάπου κάπου...

 2. avatar Gentile

  Μπραβο τρελα...

 3. avatar αχ λουλιτσα

  τελικα για τις περισσοτερες θρησκειες η παρουσια μας στη γη εχει την εννοια μιας θητειεας....που καλο ειναι ναναι δυσβασταχτη.... οσο πιο δυσβασταχτη τοσο καλυτερα για το επεκεινα συμφωνα με τους θεματοφύλακες (οχι απαραιτητα και τους ιδρυτες ) αυτων των θρησκειων
  Εχω την δικη μου εξηγηση τοσο γιαυτους τους προαιιωνιους παραλογισμους που πουθενα δεν εδραζονται, απολυτα μνημεία αυθαιρεσιας και αξιωματικες ιδεοληψιες, οπως και για το καθε τι που καθοριζει -χαρακτηριζει την συμπεριφορα του ανθρωπου τοσο απεναντι στους αλλους προσωρινους του συνενοικους στον πλανητη, οσο και απεναντι στον ιδιο του τον εαυτο,
  Στα 10 χρονια που την τσεκαρω δυστυχως δεν εχει διαψευστει.

  1. avatar Πουθενά δεν εδράζονται;

   Αν δεν σου κάνει κόπο πάντως, θα ήθελα να \"ακούσω\" την δικιά σου εξήγηση.
   (ένας άθεος)

   1. avatar αχ λουλιτσα

    ειλικρινα πιστευω οτι πουθενα δεν εδραζονται, και το πουθενα αναφερεται σοσα και το εφυεστερο ανθρωπινο μυαλο της γης του 2016 μπορει να αντιληφθει στη σφαιρα του μη φαντασματικου- φανταστικου.
    Για το δευτερο η δικη μου προσεγγιση ειναι απλουστατη προυποθετει ομως εφυία μεσου 25χρονου, αυτογνωσια, καψιμο καθε υπαρξιακης προσεγγισης των ανα τους αιωνες φαιδρων που αποκαλουνται φιλοσοφοι, και αφιερωση-ξοδεμα 5 ωρων συνολικα σολη τη μεχρι τωρα ζωη σου να εξετασεις εσυ και ο εαυτος σου, απολύτως μονοι σας, τι \'΄\'ρολο βαράει η παρουσία σας επι της γης\'\'
    αν εχετε τις παραπανω προυποθεσεις τοτε ειμαι βεβαιος οτι θα καταληξετε στο ιδιο με μενα κλειδακι που ξεκλειδωνει οτι λογικοφανες ή παραλογο κοινοτυπο ή σπανιο-απροσμενο βλεπετε γυρω σας, Φοβουμαι οτι το αποτελεσμα του ξεκλειδωματος θα σας απογοητευσει, Ειστε σε θεση να διαχειριστείτε την απολυτη απογοητευση η θα ακολουθησετε την πεπατημενη για καταπαταληση του αμελητεου χρονου που σας χαριστηκε επι γης προκειμενου να μην πιασετε ποτε στα χερια σας το παραπανω κλειδακι, νομιζω οτι συνειδητα και υποσυνειδητα ολοι αφηνουν να πεσει απ τη τσεπη τους το κλειδακι , κοιτωντας οντας πολυασχολοι........ αλλού.
    ΑΝ δεν εχετε τις παραπανω προυποθεσεις τοτε και να το βάλλω στη χουφτα σας το κλειδακι μου δε θα ξερετε τι και πως να ξεκλειδωσετε...... εξαλλου μπρος στα ματια σας ειναι, μη κοιτατε αλλου.

    1. avatar Πουθενά δεν εδράζονται;

     Οκ.Αν και (γενικά) έχω πολλές \"ενστάσεις\", και θα προτιμούσα κάποια σαφέστερη ερμηνεία, σ\'ευχαριστώ που έκανες τον κόπο να μου απαντήσεις.

     1. avatar αχ λουλιτσα

      δε μπορει ναχεις ενστασεις σενα ομιχλωδες περιγραμμα που σουδωσα,δεν ξερω καν αν συντονιστηκες στο δικο μου σκεπτικο
      Πραγματα που οταν δωριζονται φανταζουν απλοϊκά και ευτελη τα ιδια ακριβως φανταζουν υπερπολυτιμα απ αυτον που τα κερδιζει προσπαθωντας,κερδιστο το κλειδακι σου αντι να θες να στο δωρισω.

 4. avatar Λουκας2016

  Η τρέλα των θρησκειών . Τουλάχιστον εκεί απαγορεύτηκε ενώ εδώ τους βγάζουμε σεργιάνι κάθε τρεις και λίγο!

 5. avatar άσπρο μαύρο

  Μπράβο ρε μπιστ, πολύ ενδιαφέρον άθρο. Ανήκουστο!

 6. avatar mariasofi

  τι λες τώρα!!!

 7. avatar pillbox

  Στην Ελλαδα αυτο το κανουν τα τελευταια χρονια ολοι οι πολιτες , πλην των παπαδων. LOL!

  1. avatar thesss

   Αν βρείς αδύνατο παπά, χρηματοδοτώ το ντοκυμαντέρ με τίτλο \"Ο Εκλεκτός\"

   1. avatar Geralt Of Rivia

    Ρε φίλε...Μου άνοιξες τα μάτια, πραγματικά.
    Μόλις μου έδωσες και κατάλαβα τι κρύβεται στην πραγματικότητα πίσω από το μένος του Φίλη για τους παπάδες.
    Δεν καταδέχεται να υπάρχουν άλλοι που δεν είναι στο κοινοβούλιο να είναι περισσότερο κοιλαράδες από τους βουλευτές μας.

  2. avatar giannis14

   Πλην των \'\'αριστερών\'\' βαρόνων θέλεις να πεις.

   1. avatar Ομιλείς ορθώς συνέλληνα!!!

    Απλυτοι ΠΛΥΘΕΙΤΕ

   2. avatar pillbox

    Αυτο ειναι αυτονοητο. Εννοειται πως οι πολιτικοι και οι πολιτες (ο \"λαος\") ειναι δυο διαφορετικα πραγματα και μας το τονιζουν σε καθε ευκαιρια. Ειναι \"εμεις\" και \"αυτοι\".

 8. avatar ROLF

  Το τερμάτισαν πάλι τα γιαπωνια:)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει