Ο 46χρονος David Edwards ζει στη Δυτική Ουαλία και τα τελευταία 6 χρόνια διατηρεί το δικό του κατάστημα κοντά στην παραλία. Ωστόσο πριν από λίγο καιρό έκανε μια τυχαία ανακάλυψη που δεν φανταζόταν ποτέ.

Αγοράζοντας το κατάστημα, είχε αμελήσει να καθαρίσει όλα τα ντουλάπια στο υπόγειό του θεωρώντας ότι είχαν πολλά άχρηστα αντικείμενα που απαιτούσαν πολύ χρόνο για να καθαριστούν. Τελικά, φέτος αποφάσισε μπαίνοντας η άνοιξη να κάνει ένα καθάρισμα και στα ντουλάπια που πάντα απέφευγε. Ποτέ βέβαια δεν φανταζόταν ότι ένα από αυτά θα οδηγούσε σε μια μυστική σήραγγα 15 σχεδόν μέτρων που έφτανε μέχρι τη θάλασσα. «Αγόρασα το κτήριο πριν από περίπου έξι χρόνια και υπήρχε ένα ντουλάπι το οποίο ποτέ δεν καθάρισα και δεν κοίταξα καθώς ήταν γεμάτο σκουπίδια. Κάποια στιγμή παρατήρησα λίγο νερό να τρέχει από το ντουλάπι και σκέφτηκα να διερευνήσω τι συμβαίνει εκεί και να το καθαρίσω. Όπως άνοιξα το ντουλάπι και μετακίνησα κάποια πράγματα που ήταν στη μέση, έπιασα τον εαυτό μου να ψάχνει μέσα σε ένα τούνελ. Είναι αρκετά μυστηριώδες να περπατάω κατά μήκος του τούνελ αλλά και συναρπαστικό. Σε κάνει να φαντάζεσαι τι μπορεί να έκαναν οι άνθρωποι εκατοντάδες χρόνια πριν. Δυστυχώς αναγκάστηκα να βάλω ένα λουκέτο στην πόρτα γιατί πολλοί άνθρωποι ήθελαν να ρίξουν μια ματιά.» Η γυναίκα του, Karina μάλιστα πρόσθεσε αστειευόμενη.

«Νόμιζα ότι επρόκειτο να βρούμε χρυσό και να συνταξιοδοτηθούμε αλλά δυστυχώς δεν έγινε».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιο πιθανή εκδοχή είναι η σήραγγα να χρησιμοποιήθηκε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα όταν το λαθρεμπόριο παράνομου αλκοόλ ήταν διαδεδομένο σε εκείνη την περιοχή, στη Δυτική Ουαλία. Άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν απλώς μέρος ενός συστήματος αποχέτευσης, αλλά ο ιστορικός της περιοχής Roger Bryan είπε κατηγορηματικά ότι η παραθαλάσσια πόλη ήταν ένα πολύ γνωστό σημείο για τους λαθρέμπορους στις αρχές της δεκαετίας του 1700. Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα: «Τον Αύγουστο του 1704, όταν έφτασαν τρία πλοία με αλάτι, οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν 150 άνδρες με άλογα να κάνουν λαθρεμπόριο στην παραλία.»

Όπως λέει,  δεν μπορεί να πει ότι είχε χρησιμοποιηθεί τότε αυτό το τούνελ, αλλά θεωρεί ότι το λαθρεμπόριο ήταν η πιθανότερη χρησιμότητά του.

tounel2 tounel3 tounel4 tounel5 tounel6 tounel7 tounel1