Αν ήταν μια εταιρεία, με τόσες επιχειρήσεις θα περιλαμβανόταν στις μεγαλύτερες της Ιταλίας. Όμως είναι πολλοί οι μαφιόζοι και από διάφορες οικογένειες που ελέγχουν 5.000 εστιατόρια μόνο σε Ρώμη και Μιλάνο. Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων σε αυτά είναι 16.000 και ο ετήσιος τζίρος πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο για τα κέρδη από το φαγητό που η Μαφία «βάζει χέρι» στα εστιατόρια.

Την περασμένη Τετάρτη, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες υπόπτους για δεσμούς με την πανίσχυρη καλαβρέζικη Μαφία και κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι Αρχές είχαν οδηγήσει στην ανάκριση ακόμα 320 άτομα που συνδέονται με την Ντρανγκέτα, νικήτρια στη μάχη με τη σικελική Μαφία Κόζα Νόστρα.

Ήταν ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα αυτής της μορφής αλλά και κάθε μέρα επιβεβαιώνεται πόσο καλά δικτυωμένη είναι η Μαφία και πόσο μακριά μπορεί και απλώνει τα πλοκάμια της επιβεβαιώνοντας ότι είναι σαν τη Λερναία Ύδρα: αν της κόψεις ένα κεφάλι, δύο θα προκύψουν.

«Όπου υπάρχει πίτσα, υπάρχει και Μαφία» έλεγε χαρακτηριστικά σκιαγραφώντας γλαφυρά την εικόνα στον τομέα της εστίασης ένας Καλαβρέζος πρώην μαφιόζος που «μετανόησε» και συνεργάστηκε με τις Αρχές.