Οργισμένα πλήθη τούρκων ισλαμιστών – εθνικιστών, φωνάζοντας μεταξύ άλλων και «Ο Θεός είναι μεγάλος», επέδραμαν τη νύκτα κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες των γραφείων του HDP στην Άγκυρα και στην Αλάνια στις φλόγες, ενώ τα γραφεία του κόμματος δέχθηκαν επιθέσεις και σε άλλες έξι τουρκικές πόλεις.

Το HDP κατήγγειλε ότι γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε εκατό πόλεις.

Οι πρόσφατες επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία, ενώ ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε «δολοφόνος» από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αν και καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK. «Κούρδοι και Τούρκοι ενωθείτε. Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο», δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Παράλληλα, και για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη από ένα οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του “να παραμείνουν ήρεμοι”, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες” τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων.

Η χθεσινή έκρηξη αντικουρδικής βίας στην Τουρκία αποτελεί κορύφωση της έντασης των τελευταίων ημερών, έπειτα από τις δύο πρόσφατες μεγάλες επιθέσεις του PKK κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 30 τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί στην πόλη Ντάγκλιτζα και στη μεθόριο της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία αντίστοιχα. Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού εισέβαλαν χθες στο έδαφος του βορείου Ιράκ για να πλήξουν στόχους του PKK, ενώ η τουρκική αεροπορία συνέχισε τις επιδρομές κατά των βάσεων οπισθοφυλακής των κούρδων ανταρτών.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύεται τον κύκλο της βίας για τη δημιουργία συνθηκών κρίσης που θα στρέψει και πάλι τους πολίτες προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσβλέπει στην αποδυνάμωση του HDP και στην εξασφάλιση αυτοδυναμίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ικανής να επιτρέψει την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που θα του δώσει τις υπερεξουσίες που επιδιώκει.

Ο Ερντογάν έδωσε χθες τη δραματική υπόσχεση «να μην εγκαταλείψει τη χώρα στα χέρια των τρομοκρατών», ενώ τροφοδοτώντας την ένταση και επιτιθέμενος κατά της εφημερίδας Hurriyet και του εκδοτικού συγκροτήματος Dogan ισχυρίσθηκε ότι, εάν η εφημερίδα δεν είχε επιδοθεί σε μία εκστρατεία κατά της ανάθεσης υπερεξουσιών στον πρόεδρο, δεν θα είχε συμβεί η Ντάγκλιτζα.