Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς πρέπει να παραδεχτεί αυτά για τα οποία είναι ένοχος στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και να απαλλάξει τον σερβικό λαό από κάθε ευθύνη, δήλωσε η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς σε συνέντευξή της στη σερβική εβδομαδιαία επιθεώρηση ΝΙΝ.

«Ο Μλάντιτς οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του, να παραδεχτεί τα πράγματα για τα οποία είναι ένοχος και να απαλλάξει τον σερβικό λαό από κάθε ευθύνη», δήλωσε η Πλάβσιτς χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια γεγονότα αναφέρεται.

Ο Μλάντιτς μεταφέρθηκε στις 31 Μαΐου στη Χάγη, ύστερα από 16 χρόνια διαφυγής του, όπου αναμένεται να απολογηθεί κυρίως για τις κατηγορίες της γενοκτονίας για το ρόλο του στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995, κατά την οποία εκτελέστηκαν 8.000 Μουσουλμάνοι.

Η διεθνής δικαιοσύνη έχει επίσης απαγγείλει σε βάρος του κατηγορία για την πολιορκία του Σαράγεβο στη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995.

«Δεν λέω ότι είναι ένοχος για τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, καθώς κάποιος στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας χρειαζόταν αυτή τη σφαγή», πρόσθεσε η Πλάβσιτς χωρίς να διευκρινίσει το σκεπτικό της.

«Αν ήμουν στη θέση του Μλάντιτς, όχι μόνο θα αποδεχόμουν την ευθύνη μου αλλά θα ήμουν έτοιμη να δώσω τη ζωή μου για τον σερβικό λαό», τόνισε.

«Εκείνη την εποχή, δεν ήξερα τι συνέβαινε στη Σρεμπρένιτσα. Είχα επικεντρώσει την προσοχή μου στα γεγονότα στο Μπίχατς (δυτική Βοσνία). Επιστρέφοντας στο σπίτι μου βλέπω στην τηλεόραση τον Μλάντιτς (στη Σρεμπρένιτσα) να δίνει εντολές και αναρωτήθηκα: τι συμβαίνει;».

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν είχε ζητήσει από τον Μλάντιτς εξηγήσεις για τη δράση του στη Σρεμπρένιτσα, η Πλάβσιτς απάντησε: «ξέρω τι τύπος ανθρώπου είναι ο Μλάντιτς. Ήταν αδύνατο να του τηλεφωνήσεις και να τον ρωτήσεις: τι έκανες;»

Η Πλάβσιτς καταδικάστηκε σε 11ετή κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 2003 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία για το ρόλο της στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995).

Αφέθηκε ελεύθερη τον Οκτώβριο του 2009. Είχε παραδεχτεί ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου την ευθύνη της στην εκστρατεία διώξεων των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας σε βάρος Μουσουλμάνων και Κροατών της Βοσνίας.