Πόλεμο κατά της διαφθοράς ξεκινάει ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου, ο οποίος δεσμεύτηκε την Τρίτη ότι θα θεσπίσει ένα νέο όργανο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι ανακοινώσεις έρχονται μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη μιας υπόθεσης δωροδοκίας στην οποία εμπλέκονται ανώτεροι δικαστικοί κι ένας εισαγγελέας.

«Είμαι αποφασισμένος να οικοδομήσω μια καθαρή κυβέρνηση… Δε θα επιτρέψουμε σε μια φούχτα διεφθαρμένων αξιωματούχων να ταπεινώνουν όλους τους δημόσιους λειτουργούς και να αμαυρώνουν την εικόνα της κυβέρνησης», είπε ο Μα σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την εξάλειψη και την πρόληψη της διαφθοράς», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Λάι Ιν-τζο, κορυφαίου στελέχους του δικαστικού συστήματος, την Κυριακή, εξ αιτίας σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο φέρονταν να εμπλέκονται μέλη του ανώτατου δικαστηρίου κι ένας πολιτικός, πρώην μέλος της βουλής, που κατηγορείτο για παράνομες αγορές γης και τους δωροδόκησε για να ανατρέψουν την εις βάρος του απόφαση πρωτοδίκως.

Ο πολιτικός εξαφανίστηκε και καταζητείται. Η αστυνομία απέτυχε να τον συλλάβει, και η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί αίσθηση στη χώρα.

Η Ταϊβάν έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, σε ένα εκ των οποίων πρωταγωνίστησαν ο πρώην πρόεδρος Τσεν Σούι-μπιαν και μέλη της οικογένειάς του.