Συνολικά 17 συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας στο πλαίσιο των διμερών επαφών που χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικές» από τον Χαρίρι (στη φωτογραφία) και τον Σύρο ομόλογό του Μοχάμαντ Νάτζι ‘Οτρι.

Συγκεκριμένα, οι δυο χώρες υπέγραψαν σήμερα συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του τουρισμού, της παιδείας και της γεωργίας, με την ευκαιρία της νέας επίσκεψης του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι στη Δαμασκό.

Ο Χαρίρι δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ‘Οτρι:
«Θα συνεχίσουμε τις ενέργειες για τον έλεγχο των συνόρων προκειμένου να πατάξουμε το λαθρεμπόριο και τις παράνομες πράξεις…
Για την «ενίσχυση της εμπιστοσύνης», ζητήσαμε από τις κοινές επιτροπές για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας και για τους αγνοούμενους να συνεχίσουν τις εργασίες τους…

Ο Χαρίρι που πραγματοποιεί την τρίτη του επίσκεψη στη Συρία από το Δεκέμβριο, έγινε αργότερα δεκτός από τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ ‘Ασαντ.
Επιπλέον, οι Χαρίρι και ‘Οτρι δήλωσαν κατά τις επαφές τους, την προσήλωση των δύο χωρών στην ενίσχυση των σχέσεών τους στο πλαίσιο της συμφωνίας ασφαλείας που υπογράφηκε το 1991.

Σημειώνουμε ότι το πολιτικό στρατόπεδο του Χαρίρι που υποστηρίζεται από τη Δύση και τη Σαουδική Αραβία αναδείχτηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο τον Ιούνιο του 2009, έναντι της σιιτικής Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από τη Συρία.

Ο Χαρίρι άλλωστε που εισήλθε στην πολιτική αρένα μετά τη δολοφονία του πατέρα του, δεν είχε επίσημες επαφές με το συριακό καθεστώς έως τα τέλη του 2009.