Μπορεί στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες να έχουν ανέβει σε επίπεδα πρωτόγνωρα για πολλές χώρες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η ανθρωπιστική οργάνωση Δίκτυο Αλληλεγγύης «Red Solidaria» ανακοίνωσε ότι το κύμα πολικού ψύχους που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Αργεντινής προκάλεσε το θάνατο εννέα ανθρώπων, κυρίως αστέγων σε όλη τη χώρα μέσα σε μια εβδομάδα.

Επιπλέον, το ψύχος έμμεσα ευθύνεται για το θάνατο ακόμα 33 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένδεκα ανήλικοι, από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα λόγω της χρήσης επισφαλών μέσων θέρμανσης, διευκρίνισε η οργάνωση.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πέθαναν από υποθερμία ήταν φτωχοί που ζούσαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και σε επτά επαρχίες της Αργεντινής που επλήγησαν από τις πολικές θερμοκρασίες.

Ο Χουάν Καρ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Red Solidaria, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤΝ ότι υπάρχουν σχεδόν 1.400 άστεγοι στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και 20.000 σε όλη τη χώρα, με το 60% να είναι άνδρες ηλικίας 35 έως 55 ετών.

Σημειώνεται ότι τέτοιο ψύχος έχει να ζήσει η χώρα πάνω από 30 χρόνια όπως στις επαρχίες Σάλτα και Τουκουμάν που είχαν να δουν χιόνι εδώ και 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες.