Το περιουσιακό είναι ίσως η πιο δύσκολη πτυχή στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού, όπου άλλες πτυχές όπως το προσφυγικό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων βρίσκονται στο τραπέζι.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Ιακώβου, σύμβουλος του προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις το θέμα αυτό θα τίθεται στις συνομιλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν με αυτόν τον στόχο και μετά το καλοκαίρι.
Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι τίθενται και άλλα θέματα, όπως το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο «αποτελεί ένα ξεχωριστό θέμα και υπαρκτό πρόβλημα» και η προσέγγιση προέρχεται και από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητά τον άμεσο τερματισμό της κατοχής της πόλης και την απόδοση της στους νόμιμους κατοίκους.

Επίσης, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης και όπως είπε, «εσφαλμένα υπάρχει η εντύπωση ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι εναντίον της διεθνούς διάσκεψης». Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν δύο θέματα τα οποία πρέπει να γίνουν αντιληπτά, δηλαδή πρώτον, ποιά θα είναι η σύνθεση της διάσκεψης και «σίγουρα δεν πρόκειται να δεχθούμε διεθνή διάσκεψη η οποία είτε υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία είτε αναβαθμίζει το ψευδοκράτος». Το δεύτερο σημαντικό είπε, είναι ότι αυτή η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί «κατά πρώτον λόγο κυρίως με το θέμα των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, δηλαδή των διεθνών εγγυήσεων και άλλα».