Η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι «εγκληματίες» σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν, που συγκλονίστηκε αυτή την εβδομάδα από μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας.

Οι έξι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε τρία διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα της επαρχίας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει αρκετούς δρόμους της επαρχίας μέσω των οποίων θα μπορούσαν να περάσουν εγκληματίες, αντεπαναστάτες και διακινητές ναρκωτικών, όπως είπε σχετικά ο Αχμάντ Ρεζά Ραντάν, ο υπαρχηγός της ιρανικής αστυνομίας.

Θυμίζουμε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Πέμπτη, όταν δύο καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι κοντά σε σιιτικό τέμενος του Ζαχεντάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν.

Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Τζουνταλάχ (στρατιώτες του Θεού) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, δηλώνοντας ότι εκδικείται για τον αρχηγό τους Αμπντολμαλέκ Ρίγκι που εκτελέστηκε στις 20 Ιουνίου στην Τεχεράνη.

Η οργάνωση Τζουνταλάχ δηλώνει ότι μάχεται για την προστασία των δικαιωμάτων των σουνιτών κατοίκων του Μπαλουχιστάν, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της επαρχίας η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.