Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς υποστήριξε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλύτερες σχέσεις σχεδόν με όλο τον πλανήτη χάρη στην πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα,.

Η δήλωση αυτή του Γκιμπς έγινε σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC, με αφορμή ερώτηση για την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους. «Είναι σαφές ότι οδηγήσαμε την εξωτερική πολιτική σε άλλη κατεύθυνση», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος του NBC επισήμανε τις θεωρούμενες ως αποτυχίες του Ομπάμα που έχουμε οι περισσότεροι αναρωτηθεί: ότι η φυλακή του Γκουαντάναμο λειτουργεί ακόμη, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει βαλτώσει και οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν και της Βόρειας Κορέας δεν έχουν αποδώσει.
Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι αυτός ο κατάλογος είναι «απλουστευτικός» τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας για τις νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Ο πρόεδρος Ομπάμα «έχει πει ότι θα ήταν ευτυχής να συνομιλήσει με το Ιράν εάν σεβόταν τις δεσμεύσεις του», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό ακριβώς ήταν το σημείο που έπεισε τη Μόσχα και το Πεκίνο να προσφέρουν την υποστήριξή τους.